5+1 ötlet arra az esetre, ha karanténba kerültél vagy ha újra durvulnak a korlátozások

A második hullám közeledtével egyre többen kerülnek kéthetes otthoni karanténba és egyelőre. Szerencsére elég kis esély van rá, de lehet újra be kell vezetni azokat a korlátozásokat, amelyek egyszer már megkeserítették heteinket, hónapjainkat. Tehát megvan rá az esély, hogy otthon kell még töltünk pár hét kényszerpihenőt.

Aki a vírus csúcsán tért haza, vagy ne adja Isten egy rokonánál a fertőzés gyanúja merült fel, pontosan tudja milyen érzés két hétig hatósági ellenőrzés alatt lenni. Se be, se ki, senkinek. A szomszéd meg csúzlival etet, míg a rendőr reggel 7-kor jön, hogy otthon vagy-e.

Furcsa kettőssége van ennek a listának, mert célja, hogy minél több emberhez eljusson és segítsen nekik elűzni a bezártság okozta unalmat, de egyidejűleg természetesen nem akarjuk, hogy bárki igazán rászoruljon.

1, Spotify playlist

A zene mindig egy jó menekülő útvonal és biztos fel tudja dobni az embert, még akkor is ha egyedül van bezárva egy pesti bérlakás 7. emeleti garzonjába, ami alatt éppen felújítanak. De most, hogy amúgy is viselni kell a fejhallgatót, mert az ütvefúró dallama már nem az igazi, miért is ne raknád össze azokat a playlisteket, amiket majd az elkövetkező pár hónapban fogsz hallgatni? Személyes tipp: egyedül, magányosan otthon ne a szakítós listát rakd össze.

2, Könyvek

Mindig rohanunk és amire igazán kevés időnk van, az a pihenés, de tapasztalatból mondom két nap után már elképesztően unalmas tud lenni a kanapén fekvés és a haverokkal beszélgetés Teams-en. Emelj le egy könyvet a polcról, vagy kérj meg egy családtagot, barátot, hogy hozzon át egyet. Ha udvarolsz egy lánynak, kérdezz rá a kedvenc könyvére és próbáld meg elolvasni. Ha valami nagyon genny akkor engedd el, de ha valami klasszikus, még az is előfordulhat, hogy pozitív lesz a meglepetés. Ha nincs semmi ötleted, csak olvasd el A kis herceget.

3, Tanulj meg sütni

Könnyen rá lehet szokni az ételrendelésre a karantén alatt, mert nem szeretnél 14 napig folyamatosan szívességeket kérni a barátaidtól vagy a családtól. Mama lehet élvez sütni-főzni rád, de a haverod, aki közben még csinálja a nyári diákmelóját is, lehet, hogy már annyira nem. YouTube-on mindent megtalálsz, magyarul is sok minden van, de ha valami igazán különlegeset szeretnél, akkor angolul biztos, hogy azt is megtalálod.

4, Régi barátok

A hétköznapok rohanásában könnyű megfeledkezni a régi jó barátokról, azokról a gimis haverokról, akik külföldre költöztek vagy vidéki egyetemen folytatták. Írj rájuk, lépj velük újra kapcsolatba most, hogy van egy kis időd! Na persze azt nem kell rögtön mondani, hogy azért írsz rájuk mert semmi jobb dolgod nincs, általában ezt rosszul veszik. De ha elmagyarázod, hogy mi történt veled az elmúlt pár évben, a többség megérti.

5, Nyelveket, hangszereket tanulni

Tisztázzunk valamit előre, ne emiatt a cikk miatt rendelj egy harsonát és próbálj meg videókból megtanulni játszani rajta, de ha van egy pianínó a házban és még nem vagy eltiltva tőle, akkor telefonos alkalmazások segítségével egész könnyen lehet dallamokat megtanulni. A nyelvekkel kapcsolatban szerintem nem kell nagyon sokat magyarázkodnom. A diplomához, de még jóval azelőtt, az érettségihez is kelleni fog a nyelvvizsga, na meg persze a munkaerőpiacon is örömmel veszik. Ezer és egy online nyelvkurzus van, szóval nem féltek senkit.

+1 kertészkedés és edzés

Azért raktam ide, plusz egynek ezt a kettő dolgot, mert nem mindenkinek van hozzájuk kedve, vagy éppen lehetősége, legalábbis azt hinnénk. Az edzés az, amihez igazán nem kell sok minden, saját súllyal végzett gyakorlatokkal nem csak a kezdők, de a már gyakorlottabb sportolók is könnyen le tudják magukat kötni. Ha pedig egy futópad, vagy csak egy jógamatrac van otthon a változatosság is könnyen meglehet.

A kertészkedés megint egy olyan dolog, hogy nincs mindenkinek kedve hozzá – és teljesen meg is értem -,  főleg így a nyári hőségben. De ha van egy elhanyagolt hátsókert, akkor ott nagy öröm lehet kiülni egy pohár borra este, főleg, ha előtte a kert szépen rendbe is lett rakva. Azoknak, akik pedig lakásban ragadtak, ott van a bonsai kert. Filmekben vagy a neten biztos mindenki látta már ezeket a miniatűr fákat és ha megtetszettek akkor itt a jó hír: lehet őket online is rendelni.

Képforrás: pixabay.com