58%-kal kevesebb magyar diák jelentkezett az Egyesült Királyságba a Brexit miatt

Ahogy azt egy korábbi cikkünkben is olvashattátok, a Brexit miatt valószínűsíthető volt az angol egyetemekre jelentkező EU-s diákok számának jelentős visszaesése, eddig azonban nem tudtuk pontosan, mennyire is fog lecsökkenni ez a szám. Február 18-án a UCAS közzétette a hivatalos számadatokat, melyek azt mutatják mekkora volt a visszaesés az EU-ból jelentkező diákok számában országonként. Ezen adatok szerint 58%-kal kevesebb magyar diák jelentkezett a 2021-22-es tanévben angliai egyetemekre, vagyis míg tavaly 1030, idén mindössze 430 magyar diák adta le jelentkezését az angol egyetemek valamelyikére. Az EU diákjait tekintve 40%-os a visszaesés.

De hogy pontosan miért is jelentkeztek idén ennyire kevesen az angol egyetemekre?

  • Jelentősen megemelkedtek a tandíjak, hiszen eddig az EU-s diákoknak jóval kedvezőbb árú tandíjat kellett fizetni, mint a világ más részéről érkezőknek. Most azonban, hogy Anglia többé nem az EU tagja, ezek a tandíjak az eddigiek két-háromszorosára nőttek, ami akár évi 10 millió forintos tandíjat is jelenthet.
  • Nincs többé diákhitel, ami eddig jelentősen megkönnyítette a diákok és szüleik életét, hiszen a rendkívül kedvező diákhitelek, szinte mindenki számára elérhetővé tették az Egyesült Királyságban való tanulást.
  • Idéntől a vízum is kötelező, ami plusz 300.000 Ft-os költséget jelent még az eddigiek mellé az EU-ból érkező diákoknak.

Ezek után nem meglepő az ilyen mértékű visszaesés, hiszen nem mindenki teheti meg, hogy 3-4 évig ilyen magas összegű tandíjat diákhitel nélkül, és a lakhatási költségekkel együtt meg tudjon fizetni gyerekének. Erre természetesen az angol egyetemek is számítottak, amik közül néhányan már különböző kedvezőbb lehetőségekkel próbálják megkönnyíteni az oda jelentkező diákok helyzetét. A University of Worcester és a University of Leicester például nem emel tandíjat idén. Más egyetemeken pedig ösztöndíjakkal támogatják az oda jelentkező diákokat. A University of Southampton, a University of Essex és a Queen Mary London University például 5000 fontnyi, nagyjából 2 millió forintos garantált ösztöndíjat biztosít a felvett EU-s diákok számára. Egységes rendszer azonban még nem alakult ki, így bár valamivel kedvezőbb feltételeket biztosítanak egyes egyetemek, azokról nehéz tájékozódni és tervezni is.

“Az EU-ból jelentkező diákok számának csökkenése aggodalomra ad okot. A brit kormánynak és egyetemeknek továbbra is fontos feladata, hogy szoros együttműködésben bizonyítsák, milyen értékesek számukra az európai diákok. Ehhez egyrészt szükséges az Egyesült Királyságról, mint magas színvonalú továbbtanulási célországról alkotott kép fenntartása, másrészt pedig új típusú pénzügyi támogatási megoldások bevezetése” – nyilatkozta az eredményekről Alistair Jarvis, a Universities UK ügyvezetője.

A megemelkedett tandíjak következtében sok diák kezd el más országok felé orientálódni. Egy másik cikkünkben írtuk, hogy az egyik népszerű alternatíva Hollandia lehet, ahol a tandíj 2020-ban 770.000 Ft volt, aminek ráadásul csak a felét kell kifizetni az első tanévben. A holland egyetemek hasonlóan színvonalas angol nyelvű képzéseket biztosítanak, mint az angol egyetemek, és az ország lakosságának több mint 90%-a beszéli magas szinten az angol nyelvet, így attól sem kell félni, hogy nem angol anyanyelvű országról van szó. A Brexit nyertese tehát nagy valószínűséggel Hollandia, a biciklik, tulipánok és szélmalmok országa lesz.

“Sajnos beigazolódott a várható forgatókönyv. Bár színvonaluk semmit nem változott, elsősorban pénzügyi megfontolások miatt jelentősen csökkent a magyar diákok érdeklődése a brit egyetemek iránt. További nagy kérdés, hogy a jelentkezést leadott 430 diák közül végül mennyien fogják tudni ténylegesen megkezdeni tanulmányaikat 2021 szeptemberétől, illetve mennyien döntenek a halasztás vagy inkább Hollandia és egyéb európai országok mellett. Bízunk benne, hogy a visszaesés csak átmeneti, és pár éven belül olyan új megoldások születnek, melyek segítségével újra elérhetőbbé válik az Egyesült Királyság a magyar diákok számára is.’’ – mondta Lévai Balázs, a külföldi egyetemi felvételire is felkészítő, középiskolások számára alternatív oktatási programot nyújtó Engame Akadémia vezetője.

Merész Flóra

Forrás: Engame Akadémia

Képek forrása: pinterest.com