A Honda kiszáll az F1-ből

A Honda motorgyártó egy érdekes kijelentést tett pénteken, egy tokiói sajtótájékoztatón ugyanis bejelentették, hogy a következő évad végén távoznak a Forma-1-ből.

Péntek délelőtt egy tokiói sajtótájékoztatón bejelentette, majd mindezt egy közleményben is megerősítette, hogy a 2021-es szezon végén távozik a Formula-1-ből. A közlemény szerint az indok a kiszállás mögött az, hogy a japán gyártó úgy látja, hogy az autóipar olyan változások előtt áll, amelyek „száz évben csak egyszer fordulnak elő”, ezért mostantól arra szeretnék fordítani az erőforrásokat, hogy 2050-re ők is elérjék a teljes karbonsemlegességet – tehát ők is az elektromos jövő irányába fognak elindulni.

Mindez pedig azt eredményezi, hogy a 2021-es évad végén, azaz éppen a nagy műszaki szabályváltozások előtt elhagyják az F1-et. Nem tartott sokáig a japán csapat visszatérése a száguldó cirkuszba, mindössze 7 évig voltak jelen, hiszen 2015-ben a McLaren partnereként tértek vissza a sportba. A McLarennel jórészt csak a küszködés jutott számukra, ám miután a Toro Rosso, majd egy évvel később a Red Bull motorszállítói lettek, érezhetővé vált a fejlődés, és bár továbbra is hátrányban vannak mindenekelőtt a Mercedeshez képest – főként megbízhatóság terén –, már több futamgyőzelmet is szereztek, méghozzá a Red Bull mellett az Alpha Taurival is.

A Honda döntése nagyon nehéz helyzetbe hozhatja az energiaitalosok két alakulatát, hiszen értelemszerűen új motorpartnert kell keresniük 2022-től kezdődően, és emlékezhetünk, ez legutóbb mennyire nehezen ment számukra, amikor a Renault-val szakítottak.

A két istálló korábban sem a Mercedestől, sem a Ferraritól nem tudtak energiaforrást szerezni, így valószínűleg a Renault-hoz lesznek kénytelenek visszatérni.

Kép forrása: formula1.com