A japán cefremosléktól finomabb lesz a sertések húsa

Japán agrár- és szeszipari szakemberek tapasztalatai szerint sokkal ízletesebb húst adnak azok a sertések, amelyek egy helyi likőr, a sócsú készítésének melléktermékeként keletkezett árpát fogyasztják. Azt sejtik a kedvező hatás mögött, hogy a fermentált állapotú gabonafélében ezáltal felszabaduló tápanyagok nagyban csökkentik az ipari tartással elengedhetetlenül jelentkező stresszhormonok (többek között a kortizol) magas szintjét az állatokban, így húsipari feldolgozásukkor sokkal jobb minőségű húst adnak. A hazai kultúrában szinte ismeretlen sócsú egy alacsonyabb alkoholtartalmú, (kb. 25%-os), többszöri lepárlással előállított japán italféle, ami a szigetországban igen népszerű és számos, régiónként különböző fajtája ismert. A likőrök változatosságát az erjesztéshez használt alapanyagok (ami lehet árpa, rizs, hajdina, édesburgonya, barnacukor, de akár gesztenye és tej is) típusa és a felhasznált technikák különbözősége adja.

A Tokiói Egyetem kutatói ízszakértőkkel együttdolgozva úgynevezett vak ízteszttel és egy hatfős kontrollcsoporttal kombinálva vizsgálták, hogy a standard étrendjüket párlásból visszamaradt árpával, penész- és élesztőmaradvánnyal kiegészített fiatal malacok értékei 3 hónap alatt miben tértek el a kizárólag ipari táppal etetett társaikétól. A projektet vezető Junyou Li professzor elmondása szerint a két csoport súlygyarapodásának mértéke semmiben nem tért el, tartásuk körülményei és a levágásuk a standardok szerint történt, az ízben és textúrában tapasztalt nagyobb kontraszt a hús kémiai összetevőinek tudható be. A jobb minőségű hús a nagyobb mennyiségű telítetlen zsírsav, az olajsavnak köszönhető, ami az emberi szervezetben az LDL, vagyis az „egészséges koleszterin” szintjét növeli meg. A jövőben mindenképp megéri nagyobb figyelmet fordítani a desztillációs maradékok takarmánycélokra való használatára, ami nagyban javíthatja a húsiparban tartott állatok életminőségét, és egyben kölcsönösen csökkentheti az állatartók és szeszfőzők költségeit, és még az élelmiszerpazarlás egyre aktuálisabb problémájában is segíthet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kép forrása: flick.com / jennycoico