A mélytengeri bányászat lehet az energiaszektor zöldülésének kulcsa

Miközben a világ legtöbb politikusa, de legalábbis a ‘zöldek’ folyamatosan a fosszilis energiahordozók leváltásért lobbiznak, addig ezek az alternatív energiaforrások nyersanyagigényeiről jóval kevesebb szó esik. Pedig a nap-, szél- és a geotermikus energia előállítása csak az ágazatok komoly fémigényének kiszolgálásával lehetséges.

Tovább rontja az összképet, hogy nem hétköznapi fémekről beszélünk, mint a vas vagy akár a bauxit, hanem ritka nyersanyagokról, mint a kobalt, lítium vagy a réz.

A Világbank egy tanulmánya szerint például a kobalt kitermelést 2018 és 2050 között 4,5-szeresére kellene növelni ahhoz, hogy a globális átlaghőmérséklet a célzott 2 Celsius fok alatt tartsuk. A kereslet ilyen jellegű növekedéséhez hozzátartozik, hogy az energiaszektor mellett az elektromos autók terjedése is csak fokozza a hiányt.

A megszokott bányászati módokkal azonban kifejezetten sok a probléma, az elmúlt időszakban pont a kobalt bányákkal kapcsolatban derült fény a veszélyes munkafeltételek és vitatható munkajogok állapotára. A társadalmi hatások mellett a környezeti hatásai is elképesztően nagyok tudnak lenni a bányászati munkálatoknak.

A globális ‘féméhségre’ egy új alternatíva lehet a mélytengeri bányászat. Amellett azonban, hogy az árakat csökkentené és segítene a karbon lábnyomunk minimalizálásában, komoly veszéllyel is járhat. Ugyanis annyira keveset tudunk a mélytengeri ökoszisztémáról, hogy lehet a bányászat megkezdésével, az egyik rendszer megóvása érdekében tönkretehetünk egy másikat.  Ezért is kért 10 éves moratóriumot a mélytengeri bányászatra az Európai Parlament mellett több kormány és tömérdek civil szervezet.

Az, hogy a fúrásokkal tényleg várni fognak-e 10 évet vagy sem, nem lehet tudni, de az már biztos, hogy a jogvita a kérdés körül sem lesz sokkal rövidebb. Hiszen vannak az országok ‘felett’ álló szervezetek, amelyek szeretnék a bányászati szabályozásokat maguk írni, míg magától értetődően bizonyos államok a saját vizeiken a saját szabályaik szerint vezényelnék az új iparágat.

Forrás: origo.hu

Kép forrása: pexels.com