A siker titkai

A legtöbbünk valószínűleg már gondolt arra, hogy mi a siker titka. Mit csinálnak másképp a sikeres emberek? Mi az, amitől ők sikeresek? Hiszen még ha csak titokban is, de mindenki vágyik egyfajta sikerre, elismerésre. Ebben a cikkben 3, sokak számára inspiráló személy szokásairól, napi rutinjáról olvashattok.

J.K. Rowling a világ egyik legsikeresebb írónője, akinek könyveiből több mint 500 millió példányt adtak el. A Harry Potter egy olyan könyv, amit szinte mindenki olvasott vagy látta a belőle készült filmet. De hogy miben is rejlik az írónő sikere?

Bár sokan gondolják, hogy a sikeres emberek már hajnalban kezdik napjukat, ez nem mindig igaz. Az Inc Magazin 2018-ban posztolt cikkének címére – mely szerint a sikeres emberek hajnali 4-kor kelnek – Rowling egyből válaszolt is. Kommentjéből egyértelműen kiderült, hogy Ő nem kel hajnali 4-kor és nem ez a sikerének titka. Egy átlagos napján, amit az írással tölt, kb. 9-15:00-ig ír kisebb szünetekkel és közben rengeteget hidratál. 8-9 bögre teát iszik meg írás közben. Az írónőnek egyébként most már külön kis háza van, ahol nyugodtan koncentrálhat az aktuálisan írt könyvére és semmi sem tereli el figyelmét róla.

A legtöbb sikeres ember rengeteget időt fordít arra, hogy megismerje önmagát, és képességeihez mérten a legjobbat hozza ki magából. A Harry Potter írónője is sok időt tölt azzal, hogy tanulmányozza önmagát. Mi az, ami jól megy neki, ami érdekli, és mi az, ami nem. Mi az a szokás, amitől úgy érzi, jobb az élete és mi az, ami nem hasznos része a napi rutinjának. Az önismeret nagyon fontos a sikerességhez és céljaink eléréséhez.

Mer hibázni. Mint tudjuk, hibázni emberi dolog és jó esetben tanulunk belőle. Sokan mondják, hogy aki nem hibázik, nem is él. A Harvard után Rowling egy rövid házasság után egyedül maradt gyerekével, munkanélküli volt, és nagyon szegény. Állítása szerint ő maga a legnagyobb kudarc, akivel valaha találkozott. Mégsem ijedt meg. Küzdött, hogy elérje céljait, mintha mi sem történt volna.

Amikor eszünkbe jut egy jó ötlet, sokszor annyiban hagyjuk. Kifogásokat keresünk, hogy miért nincs időnk, kedvünk megvalósítani azt az ötletet. Rowling egyik jó tanácsa, hogy kövessük az elképzeléseinket. Ne hagyjuk, hogy csak egy jó ötlet maradjon a fejünkben. Kezdjünk el rajta dolgozni, kezdjük el megvalósítani. Harry Potter ötlete a Manchesterből Londonba tartó vonaton ülve pattant ki az írónő fejéből és milyen jó, hogy nem hagyta annyiban!

Bill Gates a világ egyik legsikeresebb és leggazdagabb embere, akinek sikerét sokan irigylik. A Microsoft alapítójaként nagyon fontos szerepe volt a mikroszámítógép-ipar felvirágozásában és rengeteget dolgozott és tanult ennek eléréséért. De vajon tudásán kívül minek köszönheti óriási sikerét?

Mindent elolvas. Bill már kiskorában is rengeteget olvasott. Regényektől egészen az enciklopédiáig bármilyen műfajt. Szinte mindig könyvvel a kezében lehetett látni, így szülei végül egy olyan szabályt is bevezettek, miszerint a családi vacsoránál tilos az olvasás. Szinte bármilyen könyv olvasásával tanulhatunk és fejlődhetünk, legyen az szakkönyv vagy regény. Tanulhatunk más emberek hibáiból, elleshetjük szokásaikat, megfogadhatjuk jótanácsaikat stb.

Bízik az ítélőképességében. Amikor azt mondta, hogy pár éven belül a számítógép szoftvereknek köszönhetően szinte minden háztartásban lesz egy számítógép, kiröhögték, annyira elképzelhetetlennek tűnt ez az állítása. Ő azonban bízott önmagában, belevágott projektjébe és megvalósította ötletét. Most pedig már senki sem tagadhatja, hogy Bill Gatesnek akkor is igaza volt.

Csak arra koncentrál, amit éppen csinál. A Microsoft alapítója sosem csinál egyszerre több dolgot és még így is egyedi módszerei vannak arra, hogy fordítson maximális figyelmet arra, amivel foglalkozik. Manapság már rengeteg olyan tényező van ami eltereli a figyelmünket. Tanulás és munka közben is sokan veszik elő telefonjukat “csak 1 perc Facebookért vagy Instáért” – amiből persze egy perc helyett általában negyed-fél óra lesz – és máris annyira kizökkentünk a munkánkból, hogy szinte elölről kezdhetjük. Így sokkal tovább tart megcsinálni az aktuális feladatunkat és sokkal kevésbé hatékony.

Michelle Obama sokak számára egy nagyon inspiráló személy, hiszen amellett, hogy 2 gyermek édesanyja és volt First Lady, látszólag magára is marad ideje. És ezt hogyan csinálja?

Bár elsőre sokak számára kissé rémisztően hangozhat, első gyermekének születése óta minden nap 4:30-kor kel, hogy legyen ideje edzeni. Ez számára egyenlő az énidővel, hiszen ilyenkor csak magára figyel és nem foglalkozik semmi mással. Sok nő önzőnek érzi magát, ha magára is igyekszik elég időt fordítani családján kívül. Michelle Obama azonban igenis fontosnak és kihagyhatatlannak tartja napjának ezt a részét.

Tervezi a boldogságot. Úgy gondolja, nem elég mindig csak várni a boldogságra, dolgozni is kell érte és meg kell tervezni. A volt First Lady igyekszik mindig okot adni saját magának a boldogságra, hiszen így ő és családja is sokkal kiegyensúlyozottabb és a munkában is jobban teljesít.

Ezek mind olyan szokások, amiket Ti is könnyen beépíthettek a mindennapjaitokba. Ti melyik sikeres embernek a tanácsát fogadnátok meg leginkább?

Képek forrása: pinterest.com és pixabay.com

Merész Flóra