A terminátorok már a spájzban vannak?

„Élő szövet a fémvázon” – hallhatjuk Arnold Schwarzenegger egysorosát a Terminátor 2 című klasszikusból, ami idén tölti be a 30. évét és természetesen mi magunk is megemlékeztünk. Úgy tűnik, James Cameron klasszikus mozija nemsokára akár valósággá is válhat.

Az Egyesült Államok már egy jó ideje kísérletezik robotkatonákkal, céllövész, tűzszerész robotok már most is vannak, nem is beszélve a robotrepülőgépekről, a drónokról, amik már-már megszokottá váltak az életünkben, ám az Army Research Laboratory most minden eddiginél mozgékonyabb és a talaj kihívásaira jobban reagáló gépezeteket tervez. Ennek pedig alapja az élő, szerves szövet.

Dr. Dean Culver a kísérletek egyik résztvevője, aki már korábban is publikált az izmok és az élő szövetek energiatárolásáról és annak mozgássá való alakításáról. A lényeg: olyan összehúzódásra képes mozgatókat alkalmazzanak, mint az izmok, és az így keletkező kémiai energiát párosítsák az akkumulátorokkal. Ezáltal a kerekes, csetlő-botló gépkatonák az élőlényekhez hasonló természetességgel tudnának járni, ami nyilvánvalóan a mozgási hatékonyságukat, továbbá az élő szervezetből származó energiával a hatékonyságukat tudnák növelni.

A globális, mindent átszövő hálózat már elkészült, s most is az innováció egyik mozgatórugója a hadsereg, mondjuk ki nyíltan: a kiborg-kísérleteket vette a fejébe. A kérdés morális és jogi háttere természetesen még nem tisztázott, de mivel a világ egyik húzóágazata a fegyverkereskedelem és -fejlesztés, valószínűsíthetően könnyedén elsiklanak majd eme „jelentéktelen” részleten.

A mesterséges intelligencia rohamos fejlődése, a technológiai újmessianizmus, az emberiség de- és transzhumanizálódása most ezzel az ötlettel újabb lépést tett. Hogy előre és az emberiség javára, az már kérdéses, ám tény: az erre szánt dollármilliók nyilvánvalóan a nyomor és az éhínség felszámolása, a környezet- és állatvédelem terén legalább olyan eredményességgel felhasználható lenne. S akkor talán megvalósulhatna egy szép új világ.

Forrás: www.nextgov.com, www.szeretlekmagyarorszag.hu

Képek forrása: pinterest.com