A veterán 10 tanácsa a vállalkozni vágyóknak

Glen Gleeson, volt tengerészgyalogos a forbes.com-nak mesélt arról, hogy vállalkozóként hogyan tudja használni a saját tapasztalatait és milyen következtetéseket szűrt le azalatt az egy évtized alatt, amíg szenvedélyesen követte a kedvenc üzletembereinek életútját, fontosabb döntéseit.

10 olyan tanácsot, megfigyelést gyűjtött össze Gleeson, amit érdemes megfogadni minden vállalkozó kedvűnek, de nem csak nekik lehetnek hasznosak ezek a tippek. Általánosságban is hasznos tanácsokról beszélünk, ezért is tartottuk fontosnak, hogy megosszuk ezt a tíz ötletet és a saját tapasztalatainkkal kiegészítsük őket.

#1 A tervnél fontosabb a változásra való felkészülés

Carl von Clausewitz, porosz hadvezért idézve: ,,Egyetlen haditerv sem éli túl az ellenséggel való első találkozást”. Erre az üzleti életben is készülnünk kell. A becslésekkel nagyon óvatosan kell bánnunk, hiszen azok feltételezéseken alapulnak. Gleeson tanácsa, hogy jól jegyezzük meg, hogy míg öt évre előre tervezve általában alábecsüljük magunkat, addig egy év távlatában túl.

#2 Ép testben, ép lélek

Veteránként nem meglepő, hogy az író a testi egészségre is külön kitér, és teljesen igaza van. A fizikai egészségünk komoly hatással van a mentális képességeinkre is. A rendszeres sport és egészséges étkezés nagyban növelheti az önbizalmat és az aki futás közben megtanul kitartónak lenni, valamint a terhelést kezelni is tudja, arra az üzleti érában is sikerek várnak.

#3 Okozz másoknak örömet, hogy te is boldog lehessél

Ha a hivatásunk, célunk az, hogy másoknak segítsünk, vagy ha csak a saját utunk alatt nem hátráltatunk senkit, hanem épp csak utat mutatunk, már biztos, hogy elégedettebbek lehetünk.

#4 Feladni jobban fáj, mint továbbmenni

,,Ha a poklon mész keresztül, csak egy dolgot tehet, tovább haladni” ahogy azt S.W Churchill mondta. Ha a legnehezebb pillanatban feladod és nem folytatod azt, amit elkezdtél, akkor a megbánás napról napra jobban fog kínozni. Egy idő után pedig eljutsz arra a konklúzióra, hogy jobban tetted volna, ha folytatod.

#5 Nem való mindenkinek a vállalkozói lét

Ez pedig nem feltétlen probléma. Nagyon sok ember sokkal jobban teljesít beosztott státuszban, mint vezetőként. A vállalkozói lét alapvető feltétele a magas szintű stressz és kockázat tolerálása, sőt egy vérbeli vezetőnek ebben a környezetben kell elemében éreznie magát. Velük ellentétben pedig vannak olyan emberek, akik az adott utasítás hibátlan és precíz teljesítésében lelik az örömüket. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, mindkét személyiségre szükség van, csak tudni kell helyén kezelni őket magunkat.

#6 A mások vezetése előtt, önmagunkkal kell kezdenünk

A tiszteletet nem elvárni, hanem kiérdemelni kell legelőször. A fegyelem, önreflexió és elszámoltathatóság a vállalkozó gondolataiban és tetteiben ott kell, hogy legyenek. A tiszteletet megkövetelni ezen tulajdonságok hiányában csak nevetségessé teszi az embert.

#7 Szülő-gyermek kapcsolatra csak két esély van

Gleeson itt egy kicsit a vállalkozó léttől eltávolodik, de nem annyira, hogy a kategóriába ne lehetne sorolni a tanácsot. Arról beszél, hogy a személyes történetünk az igazi hagyatékunk nem a pénz, amit a gyermekünkre hagyunk. A két esély, amiről beszél arra vonatkozik, hogy egyszer, mint gyermek élhetjük át a szülők valós hagyatékát, majd pedig szülőként adhatjuk azt tovább gyermekeinknek.

#8 Ha valaki nagy név a szakmában, az nem véletlen

Könnyen keserű szájízzel nézhetünk a legmenőbb vállalkozókra és mondhatjuk azt, hogy ,,Neked könnyű lehet”. De ha jobban utána olvasol akkor biztos lehetsz benne, hogy rájössz, hogy nagyon sok nehézségen keresztül azok, akikre te most felnézel.

#9 A vezetőség biztos, hogy sok problémát okoz, de a megoldás is onnan ered

Bíznunk kell a feljebbvalóinkban, mert ők többet látnak, mint mi. Könnyű kommenteket tenni arra, hogy mit tesz egy igazgató, főleg úgy, hogy ha nem is látod az összes tényezőt. Végeredményben úgyis csak kétféle vezető létezik: a hatékony és a nem hatékony.

#10 A sikerhez két tényező a legfontosabb, a gondolatok és az emberek

Minden menő vállalkozónak van egy ilyen receptje, ez most Glen Gleesoné. Szerinte a siker belőlünk fakad és ránk két dolog van igazán hatással, a környezetünk és a gondolataink. Ahhoz, hogy a karakterünk igazán fejlődjön ezen a két területen kell igazán igényesen válogatnunk.

 

Forrás: Forbes.hu

Kép forrása: pexels.com