Az E-vitaminnal kezelt kukorica jobban ellenáll a szárazságnak

A biztonságosabb, fenntarthatóbb és környezetbarátabb élelmiszertermelést segítheti elő egy pakisztáni kutatócsoport legújabb eredménye. A Szaúd-Arábiában és Tajvanon folytatott kísérletek során figyelték meg, ha a fiatal kukoricákat alfa-tokoferol oldattal (hétköznapi nevén E-vitaminnal, amely egy fontos és természetes anti-oxidáns) szórták be, a kezelés nagyban növelte a növények szárazságtűrését. A kétféle hibriden (Agaiti-2002 és EV-1098) tesztelt, 50 mmol tokoferolt tartalmazó vitaminkoktélos permetezés még a nagyobb szárazság alatt teljesen legyengült növények fejlődését és megerősödését is serkentette. A főleg takarmányozásra, élelmiszerként és egyre nagyobb mértékben bioüzemanyagnak termesztett dél-amerikai származású növény a világon több, mint 160 millió hektáros vetőterülettel rendelkezik, ezért a nagyüzemi keretek közt való alkalmazása hatalmas jelentőséggel bírhat a csapadékban szegény országok mezőgazdasága számára. A globális felmelegedés miatt fokozódó szárazság napjainkban már a termelésbe vont földek közel felét érinti, ezért az élelmiszertermelés további növelését is akadályozza. A trópusi országokban a termőnövények gyors kiszáradását a magas hőmérsékletek okozta hőstressz és az intenzív párolgás együttesen okozzák, amit a felmelegedés tovább erősít. Az E-vitamin közismert anti-oxidáns hatása járul hozzá a növények fő életfunkcióit ellátó esszenciális savak, vagyis az aszkorbinsav (hétköznapi nevén C-vitamin) és a fenolsav képződéséhez.

Forrás: agroinform.hu

Kép forrása: pexels.com