Bejelentették a Predator 5-öt

Miután a Fox-ot bekebelezte a Disney mammutja, a sci-fi-horrorok rajongói félve tették fel a kérdést, hogy mi lesz vajon két kedvenc űrszörnyetegünkkel, az Aliennel és a Predatorral. Nos, ez utóbbira talán hamarosan választ kaphatunk, ugyanis bejelentették, hogy elkészül a Ragadozó 5. része és a rendezői székbe Dan Trachtenberget szemelték ki. A hír nem rossz, tekintve, hogy a fiatal filmes a Cloverfield Lane 10-zel egész pofás kis alkotást rittyentett a vászonra, J.J. Abrams produceri vezénylése mellett.

Azonban ne igyunk előre a medve bőrére, csak legyünk objektívek, hiszen 2018-ban hasonlóan nagy várakozás övezte a The Predator – A ragadozó című filmet is, ami a franchise negyedik darabja volt. A neves író-rendező Shane Black (Durr-durr és csók, íróként Az utolsó cserkész) darabját azonban a kőkemény rajongók egyenesen a pokolba kívánták, hiszen az mindent megtett, hogy meggyalázza a nyolcvanas években debütált rémet. Mellesleg a 80 milliós költségvetés meg sem látszott a mozin (az elszállt költségvetést elsősorban a folyamatos újraforgatások és a koncepciótlanság magyarázta, mintsem a látvány), s a kasszáknál sem teljesített valami jól.

Mint ismert, a franchise 1987-ben nyitott a vásznakon, akkor még a Schwarzenegger-moziként, de érdekes mód, a film nem az Osztrák Tölgy, hanem a valóban cool kinézetű, raszta-szamuráj szörnyeteg miatt vált kultikussá, amiért nagy taps jár Stan Winstonnak, aki a lény designjával nemcsak megmentette a produkciót, hanem legendát is teremtett. Az 1990-es folytatás már bukott, mind a nézők, mind a kritikusok körében, és – leszámítva a két AVP-rettenetet – egészen 2010-ig kellett várni a szörnyeteg újabb szív- és gerincszaggató megjelenésére, köszönhetően Robert Rodriguez produceri és Antal Nimród rendezői munkájának. A 2018-as produkciót pedig jobb el is felejteni.

Okunk van tehát az aggodalomra, de reméljük, a készítők is tudják, mekkora felelősség van a kezükben: egy franchise-t kell feltámasztani (kérdés, persze anyagilag mennyire éri meg, hiszen egyik rész sem volt igazi blockbuster), s reméljük az anyacég, a Disney be meri vállalni azt a feszültségkeltést és brutalitást, amiért is sokak számára megkerülhetetlen kedvenccé vált az eredeti alkotás. Majd meglátjuk, a hírnek örülünk, de azért… de ne tekerjük magasra az elvárásfaktort.

 

VÁRAKOZÁS-FAKTOR: 6/10

A PREDATOR-FRANCHISE SZÓLÓ FILMJEI SZÁMOKBAN

Cím Év Produkciós költség

(m$)

Mozis bevétel

USA/világ (m$)

Ragadozó (Predator) 1987 18 59/98
Ragadozó 2 (mozis cím: Ragadozó Los Angelesben – Predator 2) 1990 35 28/54
Ragadozók (Predators) 2010 40 52/127
A ragadozó (The Predator) 2018 88 51/159

 Képek forrása: imdb.com

Adatok forrása: www.the-numbers.com