Berki Mia sminkmesterrel beszélgettem

Marcsi személyében egy nagyon erős, határozott nőt ismerhettem meg – a kitartásáról nem is beszélve. 20 évig sportolt, taekwondózott, viszont kislánya születése után úgy döntött, hogy megvalósítja régi álmát. A kemény sport után, egy teljesen más területen helyezkedett el, és már saját sminkiskolájában tanítja a sminkelni tanulni vágyókat.

Szia! Mesélj nekünk, mi ösztönzött arra, hogy ezt a szakmát válaszd? 

Szia! Mindig is szerettem rajzolni és sminkelni. Már az általános iskolában foglalkoztattak a színek és formák, a rajz világa, ezért is írathattak be szüleim rajz szakkörre. Így az élsport pályafutásom után éreztem, hogy ez lehet az a szakterület, ahol igazán otthon érezhetem magam, ez ösztönzött, hogy elkezdjem szakmaként kitanulni a sminkelést.

Mennyi munka eredménye az, hogy ma már az ország leprofibb sminkesei is elismerik a munkásságod?

Hosszú évek kőkemény munkája, rengeteg szakmai továbbképzés és mesterkurzus, számtalan sminkverseny és sok-sok szorgalom kellett hozzá. De legfőképpen a tisztelet, a szakmai alázat, a szorgalom és kitartás eredménye volt igazán. Ezeknek köszönhetem, hogy elismernek.

Miként néz ki egy versenyre való felkészülés?

Egy versenyre való felkészülés a kiírt sminkverseny témájának megismerésével kezdődik, majd ezt követően a megfelelő modell kiválasztásával folytatódik. Ezután jöhet a smink megtervezése és pontosítása a modellen, és időre való begyakorlása napi többször, 1-3 hónapon át. Ha szükséges, még menet közben is változtatok a sminken, ha úgy érzem, hogy valamiből többet szeretnék látni. Menet közben a fodrásszal és a ruhatervezővel kiválasztjuk a témához legjobban passzoló ruhát és a sminkhez leginkább illő frizurát.

Mire vagy a legbüszkébb a karriered alatt?

A végzett tanulóim sikereire és az ő visszajelzéseikre. Ezek éltetnek és igazolják, hogy jól csinálom, amit csinálok.

Mit gondolsz, mennyire könnyű elhelyezkedni ebben a szakmában? Mit tanácsolsz a nálad végzett lányoknak?

Nem könnyű, mint más szakterületen sem. Mindig azt hajtogatom a tanulóimnak, hogy a kemény munka kifizetődik! Gyakoroljanak, készítsenek sok szép és tiszta sminket, fotózzák le, és készítsenek sok-sok referencia munkákat, hogy minél többen láthassák azokat. Hisz a munkáik megismerése által tesznek szert kliensekre és kapcsolatokra. Ha ezt a szakmát választják szakterületüknek és a munkájuk lesz a szerelmük, soha ne adják fel álmaikat és tegyenek napról napra érte. Meglesz a gyümölcse!

Mi az a sminktermék, ami sosem hiányozhat a táskádból?

A kedvenc ajakápolóm és a púderem. Ezek nélkül egy tapottat sem megyek. 🙂

Ebben a nehéz helyzetben, online folytatódnak a képzések? 

Igen, igyekszem online folytatni az oktatásokat és sok ingyenes szakmai LIVE videókat készíteni, mini tutorial videókat és sminktrükköket megosztani a követőimmel, ezzel is feldobni a napjaikat és picit segíteni megismerni a sminkelés fortélyait.

Mi a következő projekted és mik a jövőbeli terveid?

Nagyon sok jövőbeli tervem csúszik a kialakult helyzet miatt. De az elsődleges célom most a weboldalam fejlesztése és magasabb szintre juttatni az online oktatásaimat. Jelenleg ezen dolgozunk a legkeményebben.