BL esélylatolgató: Atalanta BC

Bergamoban minden az Atalantáról szól. Olyan ez a helyieknek, mint egy igaz szerelem. A szurkolók pedig joggal lehetnek büszkék csapatuk idei szezonjára. Gian Piero Gasperini vezette “La Dea” (Az istennő) a Bajnokok Ligájában az esélytelenek nyugalmával léphetett pályára valamennyi mérkőzésen, ugyanis a klub történelmében először szerepelhet a csapat a sorozatban.

A csoportok sorsolásakor az olaszok a C jelű négyesbe kerültek az angol bajnok Mancheseter Cityvel, az ukrán Shakhtar Donetskel és a BL-selejtezők során a Ferencvárost kiejtő Dinamo Zagrabbel.

A La Dea az első három csoportmérkőzésén egyaránt vereséget szenvedett. A Dinamo Zagreb-től 4-0-ra, a Shakhtar-tól 2-1-re, míg a manchesteri kékektől 5-1 re kapott ki. Ilyen kezdet után nem gondolta senki, hogy a csoportkör végén az olaszok bejutnak az egyenes kiesés szakaszba. Gasperini legénysége azonban valóságos csodát művelt. Hazai pályán döntetlent játszottak a Cityvel (1-1), majd megverték a Dinamot (2-0) és az ukránokat (3-0), így a City mögött másodikként továbbjutottak.

A nyolcaddöntőben a szebb napokat is megélt Valencia volt az ellenfél.  Az első párharcot február 19-én rendezték Milánóban. Josip Ilicicék parádés játékkal – esélyt sem hagyva a spanyoloknak – 4-1 győztek.  A második összecsapáson a BL idei talán legizgalmasabb mérkőzését láthatták a nézők. Ilicic mesternégyesének köszönhetően 4-3-ra győztek, amivel bejutatottak a negyeddöntőbe, ahol az arab milliárdokban és sztárokban hemzsegő PSG lesz az ellenfél.

Vieri Capetta az UEFA.com szakértője egyértelműen örömét fejezte ki az Atalanta ide szereplését illetően:

„Ki hitte volna, hogy idáig menetelnek? Az első Bajnokok Ligája szezonjukban, egy rémes kezdés után lehetetlennek tűnt, hogy az Atalanta túljut a csoportkörön. 3 győzelmmel akár bajnokok is lehetnek és nem lenne nagy meglepetés. A legjobb napjukat kifogva bárkit megverhetnek.”

Az edző:

Gian Piero Gasperini pályafutása során már sok csapat – többek között a Genoa, Palermo és a 2010-es bajnok Inter – kispadján megfordult, ám egyik állomáshelyén sem tudott kiteljesedni igazán. A “La Dea”-nál azonban megtalálta számításait. Látványos támadófutballt játszó csapatot rakott össze, alulértékeltebb futballistákból. Josip Ilicic vagy Papu Gómez egyaránt az olasz edző kezei alatt teljesedtek ki és játszanak világklasszis színvonalon.

Gasperini szerint csapata megérdemli, hogy versenyben legyen:

„Megmutattuk, hogy itt a helyünk a Bajnokok Ligájában. Boldogok vagyunk és boldogon képviseljük Bergámót és Olaszországot.”

Taktika:

Az Atalanta a mérkőzések során olasz csapatoktól eltérően igen nagy tempóban játszik, sokszor lefutva és kijátszva az ellenfeleket. A 3-4-1-2-es formációjuknak és játékstílusuknak köszönhetően egyaránt veszélyesek a szélén és pálya közepén. A szélsőbekkek Gosens és Hateboer képesek odaérni a kapu elé is. Középen a támadó trió (Gómez, Zapata, Ilicic) villanásai jelenthetik a veszélyt a PSG ellen.

Sztárjátékosok: Alejandro ’Papu’ Gómez és Josip Ilicic

Gómez és Ilicic valósággal kivirágzott az idei szezonban. Az argentin remekül irányítja a csapatot, ügyesen lép vissza a labdákért, de képes az ellenfél védelmét is megbolondítani. Ilicic remek góllövő, aki élete formájában van. A valencia ellen szerzett mesternégyese is bizonyítja, megéri rá odafigyelni.

Forrás: uefa.com

Kiemelt kép: worldfootball.net