BL esélylatolgató: Atlético de Madrid

„Sí se cree y se trabja se puede” – mondta Diego Pablo Simeone a matracosok 2014-es bajnoki címe után. Ez a mondat röviden annyit tesz: „Ha hiszed és ha dolgozol érte, képes vagy megcsinálni.”

Az ehhez hasonló mondatok is jól jellemzik az Atletico idei szereplését. A sorsolás után a D jelű négyesbe került madridiak a Juventus, Bayer Leverkusen és a Lokomotív Moszkva gárdájával vívtak ádáz küzdelmet az egyenes kieséses szakaszba kerülésért. Az első csoportmeccsen mindjárt az olasz bajnok ellen léptek pályára, ahol egy izgalmas 2-2-es döntetlent játszottak egymással.  A második meccsen 2-0 ra verték az oroszokat, majd egygólós győzelmet arattak a Leverkusen ellen. Ezután 2-1 kikaptak idegenben a németektől, majd 1-0- ra a Juventustól. Az utolsó csoportmeccsen, pedig 2-0-ra verték a moszkvaiakat, amivel a csoport második helyén végeztek és továbbjutottak az egyenes kiesés szakaszba.

A nyolcaddöntő sorsolásakor a tavalyi győztes Liverpoolt kapták a matracosok. A nemzetközi média kiemelt figyelemmel kísérte ezt a párharcot, ugyanis nemcsak két remek csapat, hanem két brilliáns edző és különböző filozófiák csaptak össze a pályán. A kérdés az volt, hogy képes-e Jürgen Klopp heavy metal futballja legyőzni Diego Simeone egy mindenkiért, mindenki egyért játékát. Nos, utóbbi győzedelmeskedett. Madridban Saúl Ningueznek köszönhetően egy gólós előnyre tett szert az Atleti. A liverpooli visszavágó igazán izgalmasra sikeredett. A Liverpool az első félidő 43. percében már vezetést szerzett Gigio Wijnaldum révén, majd a második félidő 94. percében Firmino megduplázta az előnyt, összesítésben 2-1-re módosítva az állást. A matracosok azonban nem adták fel és Llorente 97- percben szerzett góljával kiegyenlítettek. Következett a hosszabbítás, ahol a madridiak hihetetlen játékkal még két gólt rúgva, végül 3-2 verték a regnáló győztest, így 4-2-es összesítéssel továbbjutottak.

Az Uefa.com szakértője Joseph Walker véleménye az Atléticoról:

„Az Atlético igen hullámzó teljesítményt nyújtott a hazai versenysorozatokban, de legjobb formájukat átmentették a Bajnokok Ligája küzdelmeire. A Juventus elleni fordítás az első játéknapon vagy a Liverpool elleni hihetetlen diadal, jól példázzák azt a mentalitást és harci szellemet, ami miatt európa bármely csapta joggal retteghet a matracosoktól.„

Az edző:

Diego Pablo Simeone lassan egy évtizede szolgálja az Atletit vezetőedzőként. Markáns stílusa óriási hatással volt a klub filozófiájára, és csapata játékára. A motivátor, aki képes a leglehetetlenebb helyzetekből is visszahozni csapatát és rávezetni őket a győztes útra. Két vesztes Bajnokok Ligája döntő és két megnyert Európa Liga után el tudja hódítani a hőn áhított BL serleget idén? Meglátjuk…

Diego Simeone véleménye arról, hogy hogyan lehet megnyerni egy futball mérkőzést:

„A meccseket nem azok a csapatok nyerik meg, akik jobban játszanak, hanem azok, akik feltétlen hisznek abban, amit csinálnak.”

Taktika:

Az Atlético 4-4-2 formációban lép pályára, gyakran négy belső középpályást játszatva, akik megfolytják az ellenfél próbálkozásait. A középpályás szélsőjáték hiányát sokszor a védelem szélén felfutó védők pótolják. Lodi és Trippier is fel-alá rohangál sokszor a szélen. Elől a kreatív támadókban bízik Simeone Joao Félix, Morata vagy Diego Costa egyaránt képesek hihetetlen megoldásokra. Összességében elmondható, hogy defenzív, harcias inkább a kontrákra és ellentámadásokra épül a madridiak játéka.

Sztárjátékos: Jan Oblak

Oblak ma már a világ egyik, hanem a legjobb kapusa. A szlovén hálóőr igen sokszor minőségbeli különbséget jelent és bámulatos bravúrjaival számtalan alkalommal bizonyítja is mindezt. A Liverpool elleni találkozó is megmutatta, miért őt emelik ki rendre a szaklapok. Teljesítményével nemcsak csapatát juttatta a következő körbe, hanem a mérkőzés embere címet is bezsebelte.

Forrás: uefa.com

Kiemelt kép: en.as.com