BL esélylatolgató: Paris Saint-Germain FC

Párizsban évek óta szép az élet. Bajnoki címek, kupák, arab milliárdok, ám a hőn áhított Bajnokok Ligája serleget még nem sikerült megszerezni. Talán idén? Meglátjuk….

Kétségtelen, a PSG évek óta a BL egyik legnagyobb favoritjának számít. Mondhatni minden adott a sikerhez, ám eddig valami mindig hiányzott. Az utóbbi években a csapat rendre nem tudta megugrani azt a bizonyos lépcsőfokot, ami ahhoz kell, hogy végső győztesként hagyják el a pályát. Thomas Tuchel legénysége az idei kiirásban azonban nagyon jól teljesített. A sorsoláskor az A jelű négyesbe került párizsiak a Real Madriddal, a Galatasaray-jal és a Club Brugge-zsel mérték össze erejüket. 5 győzelemmel és egy döntetlennel 17 rúgott és 2 kapott góllal jutottak be az egyenes kieséses szakaszba, ahol a Dortmunddal találkoztak.

A németek ellen egy izgalmas párharc során végül 3-2-es összesítéssel léptek túl a németeken. Ezzel a 2015/2016 -os szezon óta először jutottak be a negyeddöntőbe.

Az Uefa.com szakértője, Chris Burke a következőképpen vélekedik a párizsi alakulat esélyeiről:

„Három mérkőzés választja el a párizsikat, hogy Európa trónjára üljenek. Ez a cél a PSG számára, akik a legjobb védelemmel rendelkeztek a veretlünül megvívott csoportkör során. A Dortmund elleni fordítás alatt egyértelműen látszott, hogy mennyire eltökélt idén a gárda, hogy elérje a hőn áhított célt.  Az idei egyértelműen az ő szezonjuk lehet, még akkor is, ha sérülés miatt sztárjátékosuk, Mbappé lemarad a negyeddöntő párharcairől.”

Az edző:

Thomas Tuchel immár második éve irányítja a párizsi gárdát. Irányítása alatt a PSG két bajnoki címet nyert, valamint Laurant Blanc regnálása óta először jutottak el a BL negyeddöntőkébe. Tuchel az új német iskola jeles képviselője. Egy látványos, attraktív, ugyanakkor fegyelmezett csapatot küld rendre a pályára. A játékosokkal is jól megtalálja a hangot, ami nem egyszerű, mert sztároktól hemzseg a párizsiak öltözője.

Tuchel a következőket nyilatkozta csapatáról:

„Csapatom képes akár a végső győzelemre is. Biztos vagyok benne, hogy nagyon erősek leszünk.”

Taktika:

A „fantasztikus négyes”, Di María, Icardi, Neymar, Mbappé fémjelezte párizsi csapat támadójátéka lehengerlő, összesen 14 gólt szereztek együtt az idei szezonban. Tuchel elégedett lehet csapata támadóegységével, ám a negyeddöntőkben nem biztos, hogy mind a négyüket egyszerre pályán kell tudni, ugyanis négy ilyen kaliberű játékos szerepeltetése komoly kompromisszumokat kíván a csapat többi részétől és az edzőtől egyaránt. A védelemről már kevesebb szó esik, noha az is világklasszis színvonalon teljesít Keylor Navas és Thiago Silva vezetésével.

Sztárjátékos: Kylian Mbappé

A 2019-es év francia játékosa és a Ligue 1 tavalyi és idei gólkirálya már 5 gólt szerzett az idei kiírásban. Sajnos egy térdsérülés miatt kénytelen lesz kihagyni a negyeddöntő párharcát, ám egy esetleges továbbjutás esetén kulcsszerep hárulhat a fiatal támadóra. Gyors, technikás és kíméletlen.

Forrás: uefa.com

Kiemelt kép: leparisien.fr