BL esélylatolgató: RB Leipzig

„A Red Bull szárnyakat ad”, ahogy a reklám is mondja és milyen igaz ez a Leipzigra. Julian Nagelsmann irányítása alatt eddigi legsikeresebb BL szereplését tudhatják maguk mögött a németek. A csapat tele feltörekvő fiatalokkal. Nkunku, Olmo, Sabitzer, Upamecano, hogy csak pár nevet említsünk. A sorsoláskor a G csoportba kerültek a Benfica, Zenit, Lyon négyessel. A csoportmeccseken kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak és 11 ponttal, 3 győzelemmel, 2 döntetlennel és egy vereséggel végeztek a csoport élén.

A nyolccadöntőben a Tottenham csapata várt rájuk. Egy 1-0-ás idegenbeli győzelem után otthon 3-0-ra verték az angolokat.  A negyeddöntőben az Atlético Madrid és Európa egyik legjobb védelmével kell a lipcseieknek megbirkóznia. A németek dolgát nehezítheti, hogy egyik legfontosabb játékosuk Timo Werner, nem lép páyára már a csapat mezében, ugyanis 53 millió euró ellenében a Chelsea csapatához szerződött és szeretné elkezdeni a felkészülést új csapatával a következő idényre.

Az Uefa.com szakértője, James Thorogood véleménye a Leipzigről:

Csakúgy, mint a tavalyi Ajax, a Leipzig is nagy meglepetést okozott azzal, hogy látványos futballjával kvalifikálta magát a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszába. Ha a G csoport megnyerése nem lenne elég bizonyíték, a tavalyi döntős Tottenham elleni 4-0 összesített továbbjutás minden kétkedőt meggyőzött arról, hogy a Leipzignak ott a helye a legjobbak között. A Leipzig látványos fejlődést mutat a szezon elején kinevezett edző, Julian Nagelsmann kezei alatt és bárki megszenvedhet ellenük.

Az edző:

Julian Nagelsmann a BL idei kiírásának legfiatalabb edzője. Júliusban lett 33 éves és ez a második szezonja a Bajnokok Ligájában. A 2018/2019-es szezonaban a Hoffenheim csapatát irányította a csoportkör során. Egy taktikai géniusz, aki hihetetlen innovatív és elemző szemmel alakítja csapata játékát. Hosszabb távon egy nagyobb klub kispádján is helyet kaphat a jövőben.

Nagelsmann véleménye csapatáról:

„Fiatal csapat vagyunk, amely első alkalommal szerepel az egyenes kiesés szakaszban. A legfontosabb dolog, hogy a csapat elkötelezett a klub filozófiája felé és fontos, hogy ez ne változzon.”

Taktika:

Agresszív, letámadáson alapuló játék jellemzi a Leipzig csapatát, ugyankkor labdabirtoklásban is kiemelkedőt képes nyújtani a német csapat. A támadóharmadban pedig eszméletlen, már-már fénysebességgel játszó támadók lövései ostromolják az ellenfelek kapuját.

Sztárjátékos: Marcel Sabitzer

A 26 éves osztrák válogatott játékosra kulcsszerep fog hárulni az Atlético ellen. Nagyon jól irányítja a Leipzig támadásait, de képes a kapu elé is odaérni.

Forrás: uefa.com

Kiemelt kép: bundesliga.com