Boba Fettre emlékezünk

Elhunyt Jeremy Bulloch brit színész, akit a Star Wars-rajongók pusztán Boba Fettként ismernek. A Csillagok háborúja-univerzum egyik legnépszerűbb karakterét, a cool fejvadászt alakító Bulloch már gyerekkorában is vonzódott a színművészethez, s jegyzett (alapvetően mellék)szerepeit 1953 óta jegyzik.

Számos ismert produkcióban feltűnt, mint a Doctor Who, Summer Holiday, A kém, aki szeretett engem, Szigorúan bizalmas, Polipka – érdekesség, hogy munkái során számos későbbi Star Wars-színésszel is együtt dolgozhatott.

Nevét – elsősorban – rajongói körökben A Birodalom visszavág óta jegyzik, amikor is felöltötte Boba Fett kultikus páncélját. A karakterről annyit kell tudni, hogy eredetileg hófehér páncélzatot viselő szuper-rohamosztagos lett volna (a designt Joe Johnston, a majdani filmrendező tervezte), de később George Lucas döntésére – megidézve a Dollár-trilógia névtelen, nem éppen szószátyár hősét – fejvadász lett belőle, s ezzel kultuszfigurát teremtett. Kevesen tudják, hogy a figura eredetileg az óriásit zakózott, a Star Wars Holiday Special televíziós műsorban rajzfilmfiguraként jelent. Akárcsak David „Darth Vader” Prowse esetében Bulloch számára a testjáték marad, a fejvadász hangját ugyanis Jason Wingreen kölcsönözte. Bulloch később Fettként feltűnt A Jedi visszatérben, illetve a Return of the Ewok című rövidfilmben.

A Star Wars-sorozatban azonban nemcsak az általa viselt sisakot láthattuk, hanem magát a színészt is, két apró szerepben, a Birodalom…-ban császári tisztet is alakított, míg 2005-ben, Lucas gesztusának köszönhetően meghívták A Sith-ek bosszújába egy alderaani pilóta megformálására.

Érdemi szerepek bár elkerülték, narrátor és reklám munkái voltak, a rajongóknak köszönhetően mégis ismertté és népszerűvé vált a neve (járt Magyarországon is), akik számára mindörökké ő marad az igazi Boba Fett, aki csatlakozott azok közé, akik eggyé váltak az Erővel.

Jeremy Bulloch 75 éves volt. Az Erő legyen Vele.

Képek forrása: imdb.com