Burkolatvásárlás előtt (2. rész)

Előző cikkünkben a burkolatok vastagságánál hagytuk abba, viszont nagyon fontos tartóssági tényező pl. a kopásállóság is. PEI 3 a kis kopásállóságot jelenti, tehát ez a burkolat hosszabb távon már fakulhat, felülete kophat, kizárólag beltéri használatra való. Pl a nagy fényes lapok tipikusan ezen kategóriába tartoznak. A PEI 4 már bel- és kültéri használatra is ideális, ez már egy erősebb kopásállóságot jelent, magánfelhasználásra is ez javasolt a padlóra, általában ezek már nem fényesek, hanem selyemfényűek, fél-polírozottak (Lapato) vagy mattok. Ezekből a lakás bármely részére lehet a padlóra tenni, de megfelelő színvilág/mintázat esetén pl. fürdőszobák falára is jó, a vízállóságuknak és kopásállóságuknak köszönhetően, a vegyszeres takarítás, dörzsölés és a sok víz ellenére is majdhogynem örök élet + 1 nap az élettartamuk a falon. A PEI 5 már az ipari szintű kopásállóságot jelenti, ez főleg munkaterületek, üzletek stb. ideális választása lehet.

Emellett nagyon fontos, hogy vásárlás előtt tisztában legyünk, hogy a kívánt helyre milyen csúszásmentességi fokozatot válasszunk. Az R9-től R13-ig terjedő skálán a különböző szabványok vannak, amelyek a csúszásmentességet a burkolat felületét különböző anyagokkal (szappanos víz vagy olaj) és különböző szögekben tesztelve mérik a teszttárgy elmozdulása alapján. A lakossági felhasználást az R11-ig javaslom, a fölött már túlságosan érdes, ipari felületű burkolatokkal találkozhatunk. Az R9 alap, tökéletes szobák, közlekedők és konyhák padlózatára,olykor a fürdőszobákban is elfogadható. Az R10 már inkább alkalmas konyhák, mosókonyhák, fürdőszobák, lépcsők (főleg beltériek) burkolására a biztonság tekintetében, mezítláb is nagyobb tapadást biztosít akár nedves talppal is, de külső fedett teraszokon is megállja a helyét. R11 osztályú burkolatok kültéri fedetlen teraszok és lépcsők burkolására javaslom leginkább, olykor lehet találkozni épület melletti járdaburkolással is, oda is ezt javasolnám, a vizes, vagy télen jeges havas felület minél inkábbi csúszásmentesítése miatt.

Érdemes még kicsit kitérni a színvilágra. Burkolatvásárlás előtt érdemes tisztában lenni a burkolandó helyiségben a természetes és a mesterséges fény arányával, illetve annak színhőmérsékletével. Általános szabály, hogy a világos burkolat tágítja a teret, a sötétebb zsugorítja vizuálisan. Emellett minden burkolatnak van egy minimum fényigénye, amely a színének és árnyalatának megfelelő kiadásához szükséges, ha ez nincs meg akkor a burkolat „elszívja” a fényt a térből, sötétebb érzetünk lesz benne. Éppen ezért ott, ahol kicsi az ablak és a villanyfény sem erős, nagyon ajánlott a világosabb burkolatok felé orientálódni. Ahol nagy az ablakfelület és a villanyfény is gazdag, ott már el lehet mozdulni a kontrasztosabb sötétebb színek felé, melyek így elegáns vagy modern vizuális élményt adhatnak.

Ha a falfestékünk hűvösebb árnyalatú, érdemes a burkolatunkat is hozzá igazítani, ebben a szürkének és a fehérnek a széles tartománya rendelkezésre áll, valamint kisebb mértékben a barna és egyéb színekben. Melegebb árnyalatú fali színeknél értelem szerűen ehhez igazodó burkolatárnyalatot nézzünk. A belső fény színhőmérséklete is hatással van a látványra, pl egy melegebb fehér fénytest egy melegebb árnyalatú barna burkolatot még jobban „lágyít”, hűvösebb árnyalatú burkolatnál kicsit töri a hűvösebb hatást. Ami még fontos, egy csempeszalonban mindig bemutatótermi erős megvilágításban pompáznak a kiállított burkolatok, és az sem mindegy, hogy hideg vagy meleg fehér fény alatt. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy egy bemutatótermi környezetben a burkolat más árnyalatban tündökölhet a fentebb említett okok miatt, így ha van rá lehetőségünk, a bemutatódarabot kivéve a tartójából nézzük meg ablak mellett is vagy akár kint a természetes napfényben is, és nem kell meglepődni, ha más árnyalatokkal fog más fényviszonyok között látszani a burkolat.

A burkolatnak az otthoni fény és színviszonyok között kell jól mutatnia, nem csak a bemutatóteremben. Ha pedig abszolút nem tudnak benne jó döntést hozni, akkor fotorealisztikus minőségű látványtervvel érdemes meggyőződni arról, hogy melyik burkolatot látnák legszívesebben az otthonunkban. Ezen látványtervezés és a hozzá kapcsolódó szaktanácsadás nálunk is elérhető, kérje helyszíni felmérésünket, mely a műszaki kivitelezhetőség ellenőrzését is magában foglalja, hogy a felújítás ne legyen a végén anyagi rémálom.

Remélem ezen cikk nagyban megkönnyíti a burkolat választás folyamatát. Kérdés esetén forduljanak hozzám bizalommal.

Kövessenek minket facebook-on is!

Koroknai Tamás / Reimen – Lakossági és üzleti szolgáltatások

Kép forrása: pixabay.com