Cigaretta alternatívák és mit kell róluk tudni

A huszonegyedik század divatjának már nem szerves része a dohányzás, legalábbis nem az eddig megszokott mértékben és stílusban. Ugyan még ma is abszolút tiszteletet parancsol egy benzines öngyújtó fémes csattanása nyitáskor, egyre többen veszik észre, hogy a sárguló fogak, elborzasztó lehelet és a korai halálozás nem sokat ad hozzá az ember imidzséhez.

A legegyszerűbb módja annak, hogy elkerüljük a dohányzással járó negatív mellékhatásokat, ha letesszük a cigarettát. Miért is ne tennénk, hiszen mocskos, gyilkos és drága is, sőt, egyre drágább? Bár olyan könnyű lenne, mint ahogy azt a nem dohányzók képzelik. De ők nem ismerik a reggeli első cigaretta adta boldog megnyugvást, vagy azokat a mindennél jobb beszélgetéseket, amiket egy kocsma előtti teraszon lehet folytatni egy szál cigarettával a kézben.

De rá kell jönnünk, hogy a dohányzás kifejezetten káros a saját és a környezetünk egészségére. Lehet, hogy most még úgy látod, hogy ez a saját ‘Isten adta jogod’, hogy ha szeretnéd lassan megöld magad, szálról szálra, de gondolj csak arra, hogy mire odaérsz, hogy a most meghozott hosszútávú szuicid hajlamaid beteljesüljenek lehet, hogy lenne miért igazán még maradni pár évet, sokkal inkább évtizedet.

A leszokásnak két verziója van, vagy fogod és eldobod azt a maradék fél doboz cigidet is és soha többet fel nem emelsz egyet (még születésnapokon se!), vagy szépen lassan leépíted a napi fél dobozt a heti egyre és onnan is tovább. Ebben a második kategóriában azonban van egy mellékvágány, egy alternatív útvonal.

Dohányzás cigaretta nélkül, és itt nem arra célzunk, hogy most térjél át a pipára vagy a legalább annyira káros szivarra, hanem az E-cigaretták és a dohányhevítők áldásos átmeneti használatára. Ezek sem a legegészségesebb hobbik és még mindig a ‘most eldobom és soha’ a legjobb módszer. De ha valakinek nincs meg az ehhez igazán embert próbáló kihíváshoz a lelkiereje, annak ezek könnyű segítséget jelenthetnek.

E-cigaretta

A vape, magyar nevén e-, vagy elektromos cigaretta a legismertebb alternatíva a dohányzásra. Míg a klasszikus módon, a dohányt égetve szabadul fel a függőséget okozó nikotin, addig ezekben a kis akkumulátoros eszközökben egy folyadék hevítésével keletkező párát szív be a felhasználó.

Két különböző típusa van ezeknek: az úgynevezett zárt- és a nyílt rendszerű e-cigaretták. Mindenképpen a modernebb nyílt rendszerűeket ajánlom, mert itt magad tudod kiválasztani a folyadékot, amit szívni fogsz, mellesleg pedig a zárt rendszer máris kezd kimenni a divatból. Azoknak, akik komoly dohányosként tudják, hogy csak lépésről lépésre tudnak majd leszokni örömhír az is, hogy kifejezetten magas nikotin szintű folyadékok is vannak, amikkel könnyebben tudnak kezdeni.

Egyértelműen az elektromos cigaretták – az égési folyamat hiányában – jóval egészségesebbek, mint a klasszikus dobozos verzió, de ez sem tökéletes. Nem szabad elfelejteni, hogy ezek az eszközök csak csökkentik a károsanyag bevitelt, azt nullázni, csak a dohányzás teljes befejezése tudja, semmi más. Egy dolgot kerüljön el mindenki és az a ‘házilag kevert’ folyadék, ez nem a nagypapa pálinkája, ha valami félremegy nem egy 80%os vegyes-gyümölcs lesz a vége, hanem egy hasonlóan megborító nikotintúladagolás.

Dohányhevítők

A füst nélküli dohányzás nem feltétlen jelenti azt, hogy dohány nem lehet a képletben. Ahogy a név magát adja, a rendszer alapja, hogy az égetés helyett csak melegíti a dohányt.

Hogy mit is jelent ez valójában? Amikor elszívsz egy cigarettát, az durván 850 Celsius-fokkal ég, emiatt a magas hőfok miatt kifejezetten sok káros anyag szabadul fel a dohányból. A hevítéses rendszer ezzel ellentétben alig 350 Celsiuson hevít, ezzel csökkentve az egészségre káros anyagok kibocsátását.

Összegezve az e-cigaretta, és a dohányhevítő rendszerek is egészségre káros, függőséget okozó eszközök, így nem csak a leszokásban, de a rászokásban is segíthetnek. Azonban annak tudatában, hogy a dohányosok között sokan nem tudják ‘csak úgy’ eldobni a cigarettát, egy kifejezetten jó tendenciának mondhatjuk a két rendszer újkeletű népszerűségét.

Forrás: webbeteg.hu

Kép forrás: pexels.com