#ClimateOfChange – Vita a vitathatatlanról

Korunk egyik legégetőbb problémája a klímaváltozás, melyre manapság egyre többen próbálják felhívni a figyelmet különbözőféleképpen. Nemrég a Baptista Szeretetszolgálat volt a házigazdája a #ClimateOfChange nemzetközi vitaverseny hazai fordulójának, melyet 13 országban rendeztek meg idén. Az Európai Unió által is támogatott verseny célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét korunk globális problémáira, a klímaváltozásra és annak hatásaira. A versenyre egyetemisták és középiskolások is nevezhettek, akik 2 különböző kategóriában mérhették össze tudásukat. Összesen 24 csapat indult 2021-ben. A diákoknak a verseny során különböző témákban kellett kutatniuk, majd tudásukat a döntőben mindenféle segédeszköz nélkül, egy vita formájában mutathatták meg, ahol saját érveiket, álláspontjukat kellett megvédeniük. Az idei verseny hazai döntőjének nyertese az Engame Akadémia 6 főből (Pusztai Rebeka, Dunai Boróka, Seel Helena, Belák Dorka, Lévay Anna, Szalóczy Balázs) valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem 3 főből (Kiss Fanni, Horváth Luca, Frankó Dániel) álló csapata lett, akik hazánkat a brüsszeli döntőben is képviselhetik majd.

Dezsényi Balázs, az Engame Akadémia oktatási vezetője, és a csapat felkészítője így nyilatkozott a az Engames diákok teljesítményéről:

“Nagyon büszke vagyok a csapatra, rengeteg munkát fektettek a versenybe, és igazi példát mutattak együttműködésből. Rövid, 3 perces beszédekben kellett hatékonyan összefoglalniuk összetett érveket a klímaváltozáshoz kapcsolódó nemzetközi politikáról és gazdasági kérdésekről, ami nem kis feladat. Kezdő és tapasztalt vitázók, új és régebbi engamerek végig nagyszerűen építettek egymás erősségeire, még úgy is, hogy csak a döntő hetén készültek először személyesen együtt. Nagy élmény lesz a brüsszeli folytatás!”

Az Engame Akadémia egyik diákjaként pedig a csapat tagjaival is készíthettem egy mini interjút:

Ennyi kutatás után Ti mit tartotok a legégetőbb problémának a klímaváltozással kapcsolatban?

“Az alapján, amit a klímaváltozásról a verseny során és korábban megismertem, úgy gondolom, a legégetőbb, amit el kell érnünk az a globális felmelegedéssel kapcsolatos széleskörű tudatosság. Hiszen a klímaváltozás problémái együttesen teszik ki a jelenséget, így mindegyik területe — mint például a vízpazarlás vagy a klímamigráció, amikről a versenyen is szó esett — sürgős megoldásra vár. Viszont ahhoz, hogy rövid időn belül megoldjuk a globális felmelegedés kihívásait, először tudatosságot kell elérnünk: biztosítanunk kell a megfelelő információkat az emberek számára, amiknek köszönhetően megérthetik, miért fontos és hogyan lehetséges tenni a klímaváltozás ellen.” – Rebi (Pusztai Rebeka Petra)

Mi volt számotokra a legnagyobb kihívás a versenyre való felkészülés, illetve a verseny során?

“Az első és legegyértelműbb kihívást a versenyre való felkészülés során csapatunknak a vírushelyzet jelentette, hiszen ennek hatására csak online felületeken keresztül tudtunk egymással kommunikálni. A személyes kontaktus hiánya elsősorban a megfelelő előadói stílus kialakítását nehezítette meg számunkra, így például video chaten keresztül nagyobb kihívást jelentett a helyzetnek megfelelő hangerő és egyéb nemnyelvi jelek megválasztása és begyakorlása. Ennek ellenére egymás folyamatos támogatásával, rengeteg konzultációval és az építő jellegű konstruktív kritikák és tanácsok megfogadásával sikerült elérnünk, hogy mindenki magabiztosan és pozitívan álljon hozzá a beszédekhez, ezáltal jó érzéssel és kellő elszántsággal tudtunk vitázni minden fordulóban.” – Panka (Lévay Anna)

“Emellett időnként az is nehézséget jelentett, hogy mivel mind a hatunknak rendkívül sok elfoglaltsága van az iskolában, az Engame-ben és azon kívül is, nem volt könnyű feladat összeegyeztetni, hogy ki mikor érne rá a megbeszélésekre. Emiatt általában csak esténként tudtunk gyakorolni, majd a vitákat megelőző hetekben már előfordult, hogy napi többször is hívásban voltunk. Ha valaki éppen nem tudott ott lenni, igyekeztünk utólag elmondani neki a történteket hogy ő is naprakész legyen mindenben. Összességében azt gondolom, megérte szembenézni ezekkel az akadályokkal, hiszen sokat tanulhattunk belőlük és a hosszas küzdelemnek meg is lett az eredménye.” – Boró (Dunai Boróka)

Mit tanultatok a versenyen való részvételből? Milyen készségekkel, tapasztalatokkal gazdagodtatok?

“Mivel a vitatémák számos területet érintettek – a közgazdaságtól és a jogtól egészen a földrajzig – ezért rengeteget tanultunk ezekről a témákról. Nekem nagyon tetszett, hogy ennyire sokoldalúak voltak a tételmondatok, és szerintem kiválóan fejlesztik a problémamegoldó képességet az efféle összetett feladatok.” – Helena (Seel Helena Brenda)

“Mivel a vitaverseny februárban kezdődött, mikor még bőven karanténban voltunk, jó volt kicsit kizökkenni a szürke hétköznapokból és a tételmondatokról vitázni, anyagot gyűjteni. A csapatmunka a készülésben nagyon sokat számított, és ezt csak tökéletesítettük a végére.  A tanultak alapján csak nyomatékosítást nyert az, hogy a klímaváltozás igenis egy komoly dolog, és komoly következményei is lehetnek.” – Dorka (Belák Dorka)

Merész Flóra

Képek forrása: Engame Akadémia