Csaptelep vásárlás előtt – 2. rész

Csaptelepes cikkünk folytatása.

Érdemes megnézni, hogy víztakarékos funkcióval rendelkezik e a csaptelep. A legtöbb gyártó eco stopnak vagy energy save állásnak nevezi, a billenőkar függőleges mozgás tartományában, ami a vízmennyiség szabályozásért felelős, van egy retesz, ami 6-8L/perc átfolyási sebességnél lekorlátoz, és csak egy határozott továbbmozdítással tudunk nagyobb vízmennyiséghez jutni.

Ha rendszeresen megállunk ennél a retesznél, rengeteg vizet megspórolhatunk, és ha ezt gyakran meleg vizes állásban tesszük, akkor a kevesebb melegvíz felhasználáson keresztül kevesebb lesz a vízfelmelegítési költségünk is. Érdemes utánajárni a leírásnál, hogy a csaptelep rendelkezik e valamilyen szennyeződéstaszító bevonattal, vagy úgynevezett védőréteggel. Ezek előnye az, hogy a rajta megjelenő vízkő foltokat vegyszer nélkül el lehet róla távolítani így kevesebb mérgező anyagot kell tartanunk a fürdőszobában.

Az ilyen csaptelep tisztítása egyszerű, nedves törlőronggyal vagy vizes ujjakkal dörzsöljük le a vízkőfoltokat.  Mosdó csaptelepeknél mindig győződjünk meg arról, hogy az automata leeresztő készlet benne van e a csaptelep árában, vagy külön fizetendő feláras “extra”.
Zuhany és kádtöltő csaptelepeknél egyre elterjedtebb a hőfokszabályzós, vagy az úgynevezett thermosztátos csaptelepek. Rendkívül biztonságosak és kényelmesek, hisz a bennük levő thermoexpanziós elemnek köszönhetően garantáltan nem forrázzuk le magunkat, hiszen ezt az elemet pont, ha hő aktivizálja és minél melegebb víz folyik át rajta, annál jobban zárja annak az útját, csökkentve az átfolyást. Ezt az elvet használva állítja elő a hozzákevert hideg vízzel a termosztátos állítókarnak megfelelő hőmérsékletű vizet a csaptelep.

Itt arra érdemes figyelni, hogy safe touch technológia van e a csapban, vagyis a forró víz a csaptelep hátsó belső felén elvezetve nem tudja felmelegíteni a csaptestet, illetve, hogy aquadimmer-rel rendelkezik e, ugyanis ez az az eszköz, ami, ha a hideg és meleg víz nyomása eldifferál egymástól, a beállított hőfok megtartása végett képes a víznyomást leszabályozni, csökkenteni. Fontos viszont, hogy ha a meleg víz helyén hideg víz jön, akkor azt a csaptelep egy az egyben átengedi.

Olcsó csaptelep ritkán lesz minőségi és tartós, viszont fordítva már nem teljesen igaz, ugyanis túlárazott gagyiba is belefuthatunk, ha éppen nincs szerencsénk. Remélem a piaci kutakodást és nézelődést nagyban megkönnyítik a kedves érdeklődőknek a fentebb leírtak, de egy valamiben biztosak lehetnek. Az álomotthon termékkínálatában csak egy elfogadható minőségi színvonaltól fölfelé találnak csaptelepeket, mert a legolcsóbb fürdőszoba lehet egyben a legdrágább is! Nem mindegy, hogy olcsó termékből sokszor kell venni, vagy egy minőségiből egyszer. A többit a fantáziájukra bízom.

Ha kérdésük van, keressenek minket!

Kiemelt kép: pikist.com