Darth Vader eggyé vált az erővel

2020. november 28-án elhunyt David Prowse, testépítő bajnok, aki örökre beírta magát a filmtörténelem könyvébe azzal, hogy ő formálta meg minden idők egyik legikonikusabb mozis gonosztevőjét, Darth Vadert. Prowse George Lucasnak és a Csillagok háborúja fenomenális sikerének köszönhette, hogy mai napig emlékeznek rá, annak ellenére, hogy az űrmese bemutatójáig is számtalan szerepben volt látható a Zs-kategóriás horrorfilmektől (Horror of Frankenstein) az A-osztályú filmekig (igaz, ebből a Star Warsig csak egy volt, jelesül: Kubrick Mechanikus narancsa), s elsősorban a magassága és testfelépítése volt az, ami legfeljebb segédszerepekig repítette. Aztán eljött a Star Wars

A 198 centis Prowse – aki nemcsak a Csillagok háborújában, hanem a Hammer horroraiban is már együtt szerepelt Peter Cushinggal – választhatott Chewbacca és Vader szerepe között, de ő jó érzékkel, hogy Kevin Smitht idézzük a „Núbia fekete istenének” szerepét választotta, „akit még az Erő is csumáz”, a többi pedig már legenda.

Ismert, hogy Prowse helyzete nem volt könnyű: egész testét fekete ruházat fedte és a filmeposzban még a hangját James Earl Jones kölcsönözte, tekintve, hogy nyugat-angliai akcentusa okán mókásan Darth Farmernek hívták a színésztársai.

Ha kíváncsiak vagytok az eredeti felvételekre, itt tekinthetitek meg:

https://www.youtube.com/watch?v=KQFho0_G1VI

Szerencsétlenségére, A Jedi visszatérben, amikor is lekerült az álarc a félelmetes fekete lovagról, az arcát Sebastian Shaw „alakította”.

Mindennek ellenére, neve legendává lett, mert annak ellenére, hogy a Csillagok háborúja-trilógia nem is röptette Hollywood magaslataiba, de a rajongók százmillió tudták, ismerték őt, nevét és igazi arcát, s számukra David Prowse marad örökké az igazi Darth Vader.

Rajongói kérésre a Magyarországon is megforduló David Prowse, Schwarzenegger és Lou Ferrigno barátja, az örök Darth Vader 85 éves volt, amikor elhagyta világunkat, s csatlakozott azon színészek közé, akik már eggyé váltak az Erővel. Emlékét a rajongók sosem feledik. David, az Erő legyen Veled.

Kép forrása: imdb.com