Démonok között 3, avagy Nyomoz a parapáros

Mindig is szerettünk rettegni a biztonságot nyújtó filmvászon vagy képernyő előtt, így az ebbéli perverz hajlamaink és morbid kíváncsiságunk sikeressé is tették a horror műfaját, hiszen az adrenalin hullámvasútról leszállva visszatérve a valóságba, könnyed nevetéssel feledhettük, leplezhettük azt a tény, hogy jól besz@rtunk a látottakon, ami ugyebár fikció volt.

Ezt nagyon könnyű elkönyvelni a szörnyfilmeken, azonban felmerül a kérdés, hogy mi van akkor, ha ez mégis igaz volt… S ezt a kételyt lovagolják meg az ún. paranormális horrorok, melyek reneszánszukat másfél évtizede szinte töretlen siker közepette élik meg, hiszen a földöntúli világ kérdése egyidős az emberiséggel, felbukkan az ősi mítoszokban, a gyermekmesékben, s még a falu öregjei is suttogva mesélnek a szellemekről, démonokról, s mindenféle frászt-hozó lényről.

Talán ez a legnagyobb titka az ún. Annabelle-univerzumnak, és azon belül is a Démonok között-sorozatnak, ami Ed és Lorraine Warren eseteit dolgozza fel. A sorozat filmjei az „igaz történet” alapján jelzővel indít, és szó, ami szó, le kell szögezni, a Warren-házaspár létezett, afféle spirituális segítők voltak, akik a Vatikántól először kapták meg az engedély ördögűzésre, az általuk dokumentált esetek száma több ezerre rúgott, igaz, sokszor maguk is úgy zártak le egy-egy aktát, hogy nem tapasztaltak természetfölöttire utaló jelet. A 2000-es években elhunyt házaspár nagy népszerűségnek örvendett a múlt század Amerikájában, számos tévéshow-ba hívták őket, okkultista gyűjteményük párját ritkította, dokumentációik valószínűleg a frászt hozta az érdeklődőkre, s természetszerűleg övezte őket egy egyfajta tisztelet, de ugyanolyan természetességgel égették rájuk a sarlatán és a szélhámos bélyegzőt is.

Nem csoda, ha Warrenék esetei megihlették Hollywoodot is, az Amityville-i történetek számos mozis feldolgozást éltek meg, de nyilvánvalóan a legérdekesebbek azok a produkciók, amelyek a démonűző házaspár dokumentációin alapulnak és amire a Warner Bros és James Wann író-rendező rátette a kezét, s őket főszerepbe helyezve megalkotva az igencsak sikeres Conjuring– (magyarul: Démonok között) szériát, aminek harmadik epizódját idén mutatják be.

A történetet valóban valós eseménysorozat ihlette, és a magunk részéről jobban is szeretnénk ezt a kifejezést alkalmazni, hiszen nem történelmi filmet látunk, nem valós eseményeket mutatnak be, hanem egy dokumentált eset alapján továbbgondolt, dramatizált és a szériának megfelelően horrorelemekkel megtűzdelt fiktív sztorit tekinthetünk meg.

A Démonok között 3 – Az ördög kényszerített című film, amelynek James Wann már csak társírója volt, mivel a rendezői stafétát átadta Michael Chaves-nek (ami nem volt túl jó ötlet, mert az általa rendezett A gyászoló asszony átka finoman szólva is megosztó volt), alaptörténete az USA-ban ismert volt: Arne Cheyenne Johnson 22 késszúrással megölt egy férfit, tettét azzal magyarázva, hogy démon lakozott benne. A per során a Warren házaspár tanácsára ez volt a védelem stratégiája is: az ügyvédet Warrenék azzal győzték meg, hogy az eset egy korábbi ördögűzési ügyükkel függ össze.

Aki az esetet nem ismeri, nem is taglaljuk tovább a sztorit, tény viszont, hogy jogtörténeti szenzációként is értékelhető: a modern kor joggyakorlatában egyedülálló volt a természetfölöttire való védekezés.

Az már más kérdés, hogy mennyire lett egyedülálló a filmes megvalósítás.

Mindenekelőtt csak annyit: aki természetfölötti horrorra vágyik, annak teljesül a kívánsága, a misztikus világ, a besz@ratós jump scarek jól működnek, az ismeretlen keresése és a szembesülés iránti vágy megadja azt a kellő hangulatot és atmoszférát, ami miatt jóval felébe magaslik a 2000-es évek slasherjeinek, s az igényes kivitelezés, a pompás fényképezés amúgy is az átlag fölötti igényességgel ruházza fel a produkciót.

Sajnos ez a rendezésről nem mondható el. A Démonok között 3 dramaturgiája ugyanis szétesik. Adott egy szituáció, ami kétfelé ágazik: egy bűnvádi eljárásra és egy misztikus kutatásra. Az előbbivel láthatóan semmit nem tud kezdeni a rendező, az utóbbit is darabosan építi fel, holott megvan a sztoriban a potenciál egyrészt, hogy a franchise-on belül valami újat mutassanak (a törekvés látszik), ki is tágítják az első két részből ismert zárt tereket egy nagyobb ívű kutatásra, s ezáltal grandiózusabb eseménysorozatoknak lehessünk tanúi, ám a végső titok nem válik WTF-ká, hiszen csak egy démon a kulcsa az egésznek, így a látottak egyfajta vótmá’ érzéssel gazdagítják a nézőt. Másrészt óriási potenciált ad az a lehetőség, hogy két műfaj határán lehetne evezni, de a jogi thriller részbe nem is mernek belenyalintani, így a horrorfaktort kívánják csak fokozni. Szó, ami szó: működik is az ijesztgetés, de az ismeretlen felfedése, továbbá talán a közönségigényeket is kiszolgáló gusztustalan paralények (nevezzük csak őket így, mert nem akarunk spoilerezni), a néhol közepest éppen megugró CGI-jal való megvalósítása pont a feszültséget oldja, s válik olykor közhelyessé a produkció.

Kár érte, mert a horror és a jogi dráma házasításának nem nagyon voltunk tanúi, igaz, talán pont horror-rajongók tiltakoztak volna ilyenfajta újításnak. Ugyanakkor e ziccer kihagyása, illetve a dramaturgiai hibák miatt a közepesnél valamivel igényesebb alkotást kapunk, kissé fáradt, de amúgy rokonszenves színészi játékkal vegyítve, mert Vera Farmigát és Patrick Wilsont még mindig jó viszontlátni a szerepében, ám mivel a harmadik filmben térnek vissza, jellemük igazi elmélyítése helyett játszótéri homokgödör ásással próbálkoznak csak az alkotók, igaz, éppen annyira jó helyen, hogy szívesen megnéznék egy következő epizódot is.

A Démonok között 3 nem lett a franchise legjobb filmje, arra viszont alkalmas, hogy újabb rémhistóriával paráztassa a nézőket. Aki erre kíváncsi, nem fog csalódni, aki többre vágyik, az viszont keserűbb szájízzel hagyja ott a nézőteret. Összességében péntek esti, párunkkal összebújós borzongásra kiválóan alkalmas, és azért ezt a szórakoztatófaktort sem kell alábecsülni.

Mert tét nélkül félni jó, és azt garantáltan meg is kapjuk.

Csak így… Objektíven.

Adatlap:

Eredeti cím: The Conjuring: The Devil Made Me Do It

Év: 2021

Játékidő: 112 perc

Műfaj: horror, misztikus, thriller

Nemzetiség: USA

Rendezte: Michael Chaves

Író: David Leslie Johnson-McGoldrick, James Wan, Chad Hayes, Carey Hayes

Fényképezte: Michael Burgess

Zene: Joseph Bishara

Főbb szerepekben: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Sterling Jerins, Ruairi O’Connor, Sarah Catherine Hook, Julian Hilliard, Charlene Amoia

Képek forrása: imdb.com