Diogo Jota Liverpoolban

Az angol bajnok Liverpool bejelentette, hogy hosszútávra szerződtette  a Wolverhampton csapatától a portugál Diogo Jotát. A 23 éves játékos 3 szezon után hagyta el a Wolvest, melynek színeiben 67 mérkőzésen 16 gólt szerzett. A 2019-2020-as Európa Liga kiírásban 14 meccsen 9 gólt lőtt.

Pályafutását a portugál Pacos de Ferreiraban kezdte, ahonnan 2016-ban szerződtette az Atlético de Madrid. Jota a 2016-2017-es kiírásban kölcsönben a Porto játékosa volt, ahol együtt dolgozott későbbi mesterével, Nuno Espirito Santoval. A következő szezonban a Wolverhampton csapatához szerződött, követve edzőjét a Championshipbe. 17 góljával tevékeny szerepet vállalt a farkasok feljutásában és formáját a 2018-2019-es idényre is át tudta menteni, amikor is csapatával a hetedik helyen végeztek és kvalifikálták magukat a nemzetközi porondra.

A portugál szélső így nyilatkozott leigazolását követően:

„Ez egy izgalmas pillanat számomra és a családom számára is. Kiskorom óta arra vágytam, hogy egy olyan klubban játszhassak, mint a Liverpool, a világ legjobb csapatában. Alig várom, hogy pályára léphessek. Csapatjátékosnak tartom magam. Elöl játszom és gólokkal, gólpasszokkal kell meghálálnom a bizalmat. Ezt várják tőlem. Szeretném a legjobbamat nyújtani, amivel  a leghatékonyabb módon segíthetem a csapatot.”

Játékos Profil:

Név: Diogo Jota

Születési idő: 1996.12.03

Kor: 23 éves

Állampolgárság: portugál

Magasság: 178 cm

Poszt: Balszélső

Szerződésének lejárta: 2025.06.30

Piaci érték: 28 millió euró

Taktikai profil:

Jota sokoldalú játékos, több poszton is bevethető. Képes támadó középpályást, árnyékéket és középcsatárt is játszani, ugyanakkor kedvenc pozíciója a balszélső poszt. Sokoldalúságából fakadóan, két csatáros és három csatáros rendszerben is jól használható.  Kiemelkedő a helyezkedése és az első labdaérintésekben tekintetében is. Cselezni is kiválóan tud (a tavalyi 2019-2020-as szezonban 57.6%-ban jöttek be Jota cselei).

Támadásban a Wolverhampton a kontrajátékot erőlteti és a hangsúlyt a gyors átmenetekre (védekezésből támadásba) helyezi. Jotára ebben a típusú játékban kulcsszerep hárult, ugyanis a labdaszerzések után nagyon sokszor keresték őt  a csapattársak.

Ez kétféleképpen volt látható a meccseken.  Az első esetben a félpályánál középpályás labdaszerzés utáni kiugratás estén, míg második esetben a védekező harmadban történt labdaszerzés utáni előreíveléseknél. Labdabirtoklás közben is hasznos. A baloldali félterületben mozogva rendre kimozgatta a védőit, ezzel üres területet teremtve a Wolves szárnyvédőinek, plusz a támadás építésekben is a félterületben mozogva részt vesz a játékban. Sokszor ő a támadások végpontja is.

Védekezésben elsősorban a letámadásból képes kivenni a részét. Ilyenkor a farkasok a szélek fele terelve a labdás játékost próbáltak emberfölényt kialakítani.  Ebben általában Jota volt az, aki elindította adott jelre a pressinget.

Gyengéjeként a fizikuma említhető, 70 kilójával nem tartozik a legmasszívabb játékosok közé.

Hol lehet a helye a Liverpoolban?

A Liverpool kerete tele van jobbnál jobb támadókkal. A kezdő csatárok (Mané, Firmino, Salah) nagyon jól összeszokott hármast alkotnak, plusz már ismerik a Liverpool rendszerét. Jota a elsősorban a bal szélen Mané helyettese lehet, noha képes más posztokon is játszani. A Liverpool játékába jól fog illeni, hiszen az átmenetek itt is fontosak, csakúgy mint a Wolvesnál, de labdabirtoklásnál is hasznos lehet a visszalépései miatt, ezzel helyet teremtve Andy Robertsonnak. Taktikai szempontból tehát egy igazán jó igazolásról beszélhetünk.

Forrás: liverpoolfc.com, transfermarkt.de, totalfootballanalysis.com

Kép forrása: football365.com