Egyszerű útmutató a testbeszédhez

Minden egyes apró mozzanat az arcodon, hogy mennyire állsz távol egy embertől vagy az, hogy hogyan nézed meg az órádon az időt, mindegyik elárul valamit rólad és nem feltétlen olyan dolgokat, amiket szeretnél. De fordítsuk meg, ha eléggé odafigyelsz, és tudod is mire kell odafigyelned, akkor sok érzést és gondolatot tudsz leolvasni egy emberről, még mielőtt megszólítanád.

Valamilyen szinten természetszerűen mindannyian olvassuk a másik testbeszédét, de ha tudatosan fejlesztjük ezt a képességünket sokat segíthet a magán-, sőt az üzleti életünkben is.

Mi is a testbeszéd?

A testbeszéd, vagy másik nevén ‘nem verbális kommunikáció’ magába foglalja a kommunikáció minden egyes olyan aspektusát, ami nem maga a beszéd. Attól kezdve, hogy hogyan fogsz kezet egészen az arcod legkisebb ráncolódásáig. A testbeszédedet nem tudod megállítani, akkor is folyamatosan információt sugárzol, amikor nem beszélsz.

Biztos van legalább egy olyan kollégád, aki bármit mond, olyan meggyőző és szeretnéd elhinni bármit is mond, ő az aki jól használja a testbeszédét. Bármennyire is idegesít, ez nagyon megkönnyíti az ő életét, és – ha eltanulod tőle – a tiéd is. Ehhez mellékeltünk egy kis segítséget.

Mi a szerepe?

 • Megerősítő: a testbeszéded segít a mondanivalódat hihetővé tenni. Mondhatni az, amit mondasz és ahogy viselkedsz egy síkban vannak.
 • Ellentmondásos: teljesen alááshatja a hitelességed, ha a testbeszéded teljesen mást sugall, mint az, amit mondasz. Például, ha a kezedbe nyomnak egy újszülöttet és az elvárásnak eleget téve mondod ,,Hát, jaj, de édes, gyönyörű”, pedig egyáltalán nem vagy oda a kisgyerekekért.
 • Helyettesítő: Minden szónál többet mond pár nézés, arckifejezés. Emlékezz csak vissza a fater arcára, amikor a Barca kihagyta a tizenegyest, ahogy azt családban mondják. ,,Na arról kellene festmény a falra!”
 • Kiegészítő: Gondoljunk csak arra, amikor bárkit leszidnak. Az, ahogy vár a szülő, a keresztbe tett kéz, a feszes tartás és az arckifejezés. Ezek mindegyike a mondanivalóhoz ad hozzá.
 • Nyomatékosító: Az asztalra csapni egyet például, vagy felállni az asztaltól és elsétálni. A nem verbális kommunikációnk hangsúlyt adhat a mondanivalónknak, de épp annyira el is veheti azt.

Milyen típusai vannak?

 • Arckifejezések: a valós gondolatainkról az arcunk mondja el a legtöbbet, és a nonverbális kommunikáció ezen aspektusát a legnehezebb megmásítani. Röviden: ha valaki hazudik, azt leginkább az arcán fogod látni. Persze nem egyértelmű mindig, inkább arra kell figyelned, hogy mennyire természetes az arckifejezése, és hogy kiesik-e néha a szerepéből akár csak egy tizedmásodpercre is. Mindemellett az arckifejezések a kultúráktól függetlenül megegyeznek.
 • Testmozgás és pozíció: az ahogy ülsz, mennyire védekezően, félénk a testbeszéded, talán a legegyszerűbb példája ennek a típusnak. Már mindannyian láttuk azt a “nagyon menő” srácot a HÉV-en, aki terpesztett lábbal ül és keresztbe tett kézzel. Ha jól megfigyeled, pontosan látszik, hogy a ‘szülési pozícióig’ szétterpesztett láb egy hamis önbizalmat sugároz. A kéz az, ami elárulja miért, de ez már egy gesztus. Amikor részleteiben nézed meg, a srác a tenyerével a saját oldalát, bordáit fogja, ezt egy “önölelő” pozíciónak nevezzük.
 • Gesztusok: előbb már egy példát hoztam a gesztusokra, de igazából minden ide tartozik, amit az ember a kezével mutat. Itt figyelni kell arra, hogy nem minden gesztus nemzetközi, sőt vannak, amelyek országonként mást és mást jelentenek. Például Angliában ne lepődjünk meg, ha az emberek a középső ujjuk helyett a  középső- és mutató ujjukkal intenek be mikor a piroson átszaladunk.
 • Szemkontaktus: A magyar nyelvben szerencsére szervesen bele van ágyazva ez a gondolat. Vegyük például a ‘lenéző’ kifejezést. Ez is mutatja, hogy a testbeszéd értelmezése nem egy új keletű tudomány.
 • Érintés: Nem tud meggyőzőbben bemutatkozni egy férfi, mint egy erős, komoly kézfogással. Épp ezért reklámozzák magukat a politikusok kézfogásokat ábrázoló képekkel. Mikor már lágyítani akarnak a róluk alkotott véleményen előkerülnek a kutyasimogatós, meg baba puszilgatós képek.
 • Távolságtartás: Valahol itt kezdődik a haladó tagozat. A távolság megértését és helyes használatát nehéz tudatossá tenni. De ha egyszer szórakozásból egy beszélgetés alatt direkt túl közel állunk valakihez, akkor megfigyelhetjük mennyire veszi el a komfortérzetünket. Tehát a távolság helyes megválasztásával könnyű a dominanciát kihirdetni.
 • Hangszín, hangerő: Így a cikk végéhez érve szinte mindent megtárgyaltunk, csak a téma ezen, határmesgyére eső részét nem. A nonverbális kommunikáció része, de a testbeszédhez már nem tartozik az, ahogy beszélünk. Mindenki emlékszik legalább egy olyan tanárára, akinek nem kellett ordítani a hátsó sorral, mert már a hangjában ott volt az a tiszteletet parancsolás. Mind a kettő, a hangerő és a hangszín is komolyan alátámaszthatja a mondanivalónkat.

Képforrás: pixabay.com