Eljárásrendet készített az Innovációs Minisztérium az egyetemeknek

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium augusztus 17-én kiadott közleményében kiemeli, az operatív törzs ajánlásai alapján dolgozták ki az egyetemek látogatására vonatkozó javaslatot.

A javaslat értelmében minden felsőoktatási intézménynek egy úgynevezett intézkedési tervvel kell rendelkeznie, amit folyamatosan frissíteni is kell és célja, hogy a járványügyi készültséget kezelje és a dolgozók, valamint a hallgatók egészségét biztosítsa.

A rendelet értelmében, ha a 1,5 méteres távolságot nem tudják tartani a diákok, a maszk viselése kötelező. A kollégiumokba való beköltözés előtt pedig a tesztelés mellett a testhőmérséklet ellenőrzésen is át kell esnie a diákoknak, sőt ezt a mérést, napi szinten el kell végezni. Amennyiben valaki tüneteket produkál, a diákot azonnali jelleggel el kell különíteni. A lehetséges fertőzés továbbterjedése megakadályozásának érdekében a szobák beosztásakor külön figyelmet kell szentelni arra, hogy a szobatársak lehetőleg ugyanazon órákon vegyenek részt.

Újdonságként a rendelet javasolja a környező országokban már évek óta megszokott, online beiratkozást.

A gólyatáborok megrendezésére külön kitért a minisztérium. Akár turnusokban is megtarthatják az egyetemek a táborokat, de csak abban az esetben lehetnek gólyatáborok, ha az összlétszám nem haladja meg az 500 főt és az egészségügyi előírásokat betartják a résztvevők és a szervezők is.

Forrás: mti.hu

Kép forrása: pexels.com