Eljött az elektromos autók ideje? 5 érv

A kínálatot elnézve, a tendenciákat évek óta figyelve mindenki érezheti, egyre közeledünk ahhoz a pillanathoz, amikor a benzingőz mámorából kiábrándulva a nagyközönség jelentős része a villanyautózás felé fog fordulni.

Aki pedig nem látja a miértjét annak, hogy az elektromos autók kereslete egyre csak nő, annak itt van 5 érv, magyarázatként:

Azt mindenki, akinek van saját gépjárműve tudja, a vásárlási ár csak egy dolog, a gépjármű fenntartását is bele kell számolni a vásárlásba. A vásárlási árban előfordulhat, hogy a klasszikus benzin/dízel üzemű autók verik az elektromosokat, de a második kategóriát toronymagasan az villanyautók vezetik. A lista első két pontja pedig ide is tartozik:

#1 “Tankolás”

2 liter/ száz kilométer. Ezt maximum konstans lejtőben tudja produkálni bármelyik autó, pedig durván ez az adat a legjobb összehasonlítás, és ez az átlag igaz durván minden villanyautóra. Az üzemanyagköltség hosszútávon sem várható, hogy sokat változzon, ha a benzinkút helyett a konnektorról van szó. Ha pedig már konnektor, akkor a töltési lehetőségek.

“Reggel lesétálok a garázsba és leveszem a kocsit a töltőről.” mennyivel jobban hangzik, mint az, hogy “a benzinkúton megint csak a rossz oldali töltőn volt hely, szóval át kellett játszani a kocsi mögött a ‘slagot’.” Az a lehetőség, hogy az amúgy több, mint 500 nyilvános töltő (általában két fejjel) mellett minden ház és akár céges mélygarázs is töltési állomásként vehető nagyon nagy mértékben meg tudja könnyíteni a hétköznapokat.

#2 Szervízdíjak, garanciák

Az évek tapasztalata azt mutatja, hogy egy akkumulátorral kevesebb a probléma, mint a szivattyúkkal, kipufogókkal, kuplungokkal és úgy egészében véve a robbanómotoros autókkal. Jóval kevesebb szervizelést igényelnek a villanyautók, ami még akkor is megéri, ha az az egy-egy alkalom kifejezetten költséges tud lenni. Már ha nem garanciális, és a legtöbb ember meglepődne mennyire hosszú, a megszokottnak akár többszörösei a garanciaidők.

Sokan azért is választják az elektromos autókat, mert ez a ‘Zöld opció’, és ezzel nincs is semmi baj, sőt kifejezetten becsülendő a környezetért érzett felelősség tudat. Ennek a felelősségtudatosságnak is két fajtája van, ezért is két külön érvként tárgyaljuk most.

#3 Károsanyag-kibocsátás

Az, hogy nincs károsanyag-kibocsátása az elektromos autóknak nevetséges, mert igenis van. Mindig is élénk vita volt a hagyományos- és villanyautók kibocsátásának összemérése, azonban ebbe most nem mennénk bele. Ami azonban fontos, és említésre méltó az a közvetlen kibocsátás kérdése. Az, hogy nem a saját orrunk alá füstölünk, vagy éppen a körúton szerencsétlenkedő bringást fullasztjuk meg, kifejezetten pozitív hatással lehet a saját és mások közérzetére.

#4 Zajszennyezés

Itthon a környezetszennyezés egy ritkán vitatott aspektusa a zajszennyezés. Nem csak a felbőgő izomautókra gondolunk amikor erről beszélünk, hanem a nagyvárosok folyamatos zúgására. A városiaknak biztosan fel sem tűnik már, de a vidéki rokonok biztos említették már, hogy az egész város ‘zümmög’, ‘zörög’. Például ezt is picit finomítani, halkítani lehet az elektromos autókkal.

#5 Támogatások

Az ingyenes parkolást biztosító zöld rendszám mellett más támogatással vagy éppen kedvezménnyel is jár az elektromos autó. Csak ha az adómentességeket vesszük sorba, ami után jön a gépjárműadó, cégautó-adó, regisztrációs adó. Ezek mellett pedig még ott van az állami támogatás, ami a legutóbbi döntés alapján 2,5 millió forinttal könnyítheti meg a döntést. Ha nem is nekünk és ennek az 5 érvnek hisztek, azt a kettő és fél millió forintot mindenki el tudja jobban költeni.

Forrás: vezess.hu

Kép forrása: pexels.com