Elkezdődhet a szuperolcsó, orosz elektromos autó gyártása

Még idén megkezdődhet a Zetta, az első Oroszországban gyártott elektromos autó gyártása a korona vírus okozta késedelmek ellenére is.

Az előkészületek mintegy 70 százalékban készek, és ha minden a tervek szerint halad a termelés még 2020-ban elindulhat Togliatti városában – derült ki denis Manturov, ipari és kereskedelmi miniszter tájékoztatójából.

Az orosz hírportálok szerint, 45 000 rubeles (közel 2 millió forint) kezdőárral érkező Zetta a világ legolcsóbb elektromos autója lesz.  Bár a kisebb akkumulátorral érkező modell csak 200 kilométeres hatótávolsággal bír, a nagyobb verzió már a világpiacon megszokottnak mondható 500 kilométert is bírja egy töltéssel.

Az új kocsit először a hazai piacon, majd később több országban kívánják piacra dobni. Az, hogy mennyire lesz sikeres a Zetta, sokban függ attól, hogy hogyan változik az orosz vásárlók álláspontja az elektromos autókkal kapcsolatban.

Egyelőre elenyésző a kereslet az új technikára, 2019-ben alig 300 darab új elektromos autót adtak el az egész ország területén. Az egyik magyarázat erre, hogy a járművek által megkövetelt infrastruktúra csakis a nagyvárosokban lehetséges és ott sem gyakori. Az is közrejátszhat, hogy a piacon még mindig kifejezetten drágának tűnhetnek az elektromos hajtású járművek.

Forrás: Origo

Kiemelt kép: e-cars.hu