Elon Musk támad a Mars felé

Napjaink egyik legismertebb, korszakalkotó technológiai víziókat dédelgető, majd bátran megvalósító sztárvállalkozója (közismert becenevén az igazi Vasember), Elon Musk töretlenül hisz legnagyobb álmában, a Mars meghódításában. Az évek óta sikeresen teljesítő és jelenleg biztonságosan üzemelő Falcon Heavy rakéták utódjának továbbfejlesztésén szorgoskodó cégvezető szerint már nem kell sokat várni arra, hogy elkészüljön végre az utód, amely az űrtechnológiai cég következő nagy dobását, a Csillaghajót juttatja el majdani céljához.

A SpaceX mérnökeinek azonban fel van adva a lecke, ugyanis a Csillaghajót (leánykori nevén BFR – Big Fucking Rocket) megálmodója nem csak egy odaútra tervezi, tehát jelentősen továbbfejlesztett és erős rakétahajtóművek szükségesek a biztonságos fel- és leszálláshoz, legyen az a Föld vagy a Mars. Míg a Falcon Heavy alatt 9 Merlin-típusú hajtómű duruzsolt, a Super Heavy-be tervezett Raptorból nem kevesebb, mint 28 darabot fognak beépíteni a Csillaghajóba. A jóval nagyobb tolóerőt – amely a NASA büszkeség Saturn V kétszeresét fogja szolgáltatni – az eltérő technológia adja: míg a Merlin az RP-1 nevű, finomított kerozint égeti, addig a Raptort metán és oxigén elegye repíti a magasba, ezzel megoldással még az üvegházhatású gázok mennyiségét sem növelik. Bár a prototípus már túl van az első éles tesztjén, még hosszabb időnek – Musk elmondása szerint legalább még 1 évnek – kell eltelnie, mire maradéktalanul teljesíti az önállóan felszínre visszatérő, többször újrahasználható rakéták kívánalmát. Annak ellenére, hogy az emberes űrutazás távlati célja lebeg Musk szeme előtt, a Csillaghajó komoly technológiai áttörést és anyagi biztonságot jósol a vállalatnak a teherűrhajózás területén is, gondoljunk csak itt a jóval nagyobb szállítmány befogadóképességére (100 embert vagy 100 tonna hasznos terhet lesz képes feljuttatni magával).

Első lépésként természetesen kisebb Föld körüli küldetéseken tesztelnék űrbeli körülmények között a Csillaghajót, majd aktívan bekapcsolódnának a Hold-missziókba, hogy az ott szerzett tapasztalatokat felhasználhassák a Mars későbbi kolonizációjához. Ennek legfontosabb eleme a megbízható járműn kívül Musk szerint egy önellátó bázis és egy üzemanyaggyár felépítése. A Mars egyszeri tényleges meghódítását – amelyhez legalább 1000 ilyen telepesekkel megtöltött űrhajót becsült – azonban még több száz, ember nélküli sikeres tesztrepülésnek kell megelőznie.

Forrás: raketa.hu

Kép forrása: spacex.com