ELTE: alternatív szálláshelyek és egyéb változtatások a kollégiumokkal

A járványhelyzet igazán nehéz döntés elé állította az oktatási intézményeket és ez hatványozottan igaz a kollégiumokkal rendelkezőkre. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kancellárja, Scheuer Gyula az MTI-nek írt közleményében ismertette, hogy az ELTE milyen lépésekkel biztosítja a kollégistáinak egészségét.

A legalapvetőbb döntés, hogy az egyetem budapesti kollégiumaiban az egy szobában elszállásolható diákok számát kettő főben maximalizálták, így az előírt biztonságos távolság is tartható – legalábbis elméletben. A szálláshelyeken a bejáratnál kézfertőtlenítőt is elhelyeztek és az épületek takarítását is gyakrabban fogják végezni, ezzel is gátolva a vírus fertőzését.

A közlemény külön tárgyalta az alternatív szálláslehetőségek teremtését. A közelmúltban lezárult kollégiumi felvételi alapján az ELTE kollégiumra jelentkező diákjainak csaknem 90 százaléka el tudja fogadni azt, hogy a megszokott rendszer helyett az egyetem biztosította lakhatási támogatással élne.

A kieső férőhelyeket olcsó albérleti lehetőségekkel és a magánkollégiumi kapacitások bővítésével próbálja orvosolni az egyetem. A magánszállás bérléséhez az ELTE lakhatási támogatást is nyújt, így a hallgatónak 15 – 35 ezer forintot kell fizetnie önköltségként. Ezek a szálláslehetőségek nagy része a belvárosban van.

A létszámbővítés másik mérföldköve lesz 2021. februárja, amikor átadják a Kunigunda úti kollégium B jelű épületét, annak mind az 518, saját fürdőszobás, felújított szobájával.

Forrás: life.hu

Képforrás: pixabay.com