Emeletes vonattal a Dunakanyarban

Hetekkel ezelőtt még arról adhattunk hírt, hogy az akkori nagy esőzések olyan mértékben mosták alá a sínpárt a Vác – Szob vonalon, hogy például Zebegény környéke elérhetetlen volt a MÁV vonataival. Most pedig az új, KISS emeletes motorvonatok pont ezen a Budapest-Nyugati – Vác – Szob vasútvonalon álltak forgalomba.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Nyugati pályaudvaron tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a vonatok a XXI. század elvárásainak megfelelő felszereltséggel rendelkeznek. A Dunakanyarba biciklizni vágyók pedig örömmel hallhatták, hogy a vonatok a babakocsik szállítása mellett kerékpár szállítására is teljesen alkalmas.

Budapest, 2020. augusztus 24. KISS motorvonat a Rákospalota-Újpest vasútállomáson 2020. augusztus 24-én. Ezen a napon újra forgalomba állt az emeletes KISS motorvonat a Budapest-Nyugati-Vác-Szob vasútvonalon.

A 123 Flirt motorvonatot kiegészítve az emeletes vonatok újabb 24 ezerrel növelik a MÁV “korszerű ülőhely-kapacitását”, ami így eléri a 48 ezret. – mondta el Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója. A Nyugati – Szob vonal után a Budapest – Cegléd – Szolnok vonalon fogják üzembe helyezni az új típust, már szeptemberben.

A tervek szerint összesen 40 KISS motorvonatot fog beszerezni a MÁV, amelyek közül 19-et még ebben az uniós ciklus forrásaiból, míg a fennmaradó 21-et a következő ciklus központi költségvetési forrásaiból. A beszerzések után az elővárosban csakis, kizárólag az új típusú Flirt és KISS motorvonatok fognak közlekedni, mondta el Tóth Péter az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára.

Forrás: Autószektor

Kép forrása:  MTI/Máthé Zoltán