Engame: Országos vitaverseny

Szeretsz vitázni és másokat is meggyőzni a saját igazadról? Érdekel a politika és szeretnéd Te is elmondani véleményed a te jövődet is érintő kérdésekről? Jó csapatjátékos vagy? Magabiztosan állsz ki mások elé akkor is, ha angolul kell beszélned? Vagy esetleg csak szeretnél részt venni egy izgalmas versenyen és kipróbálni magad politikusként?

Ha ezek közül néhány kérdésre igen a válaszod, akkor az Engame Akadémia és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája által szervezett angol nyelvű vitaversenyt neked találták ki!

A vitaversenyek az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak nemzetközi szinten, ám a magyar diákoknak eddig nem sok lehetőségük adódott kipróbálni magukat ezen a téren, hiszen a versenyeket külföldi országokban rendezték. Most azonban a Hungarian World Schools Debating Championship a magyar középiskolás diákoknak is lehetőséget biztosít, hogy részt vehessenek az újabban egyre népszerűbbé váló vitaversenyek egyikén.

A verseny során a 3-5 fős csapatok olyan kérdésekről vitázhatnak majd, melyek a nemzetközi politikában is jelen vannak:

 Jó ötlet-e egy minden EU-tagállam által közösen kidolgozott történelemkönyv? Hozhatnak-e bírói döntéseket számítógépes algoritmusok? Szavazhasson-e minden 16 éves fiatal az európai parlamenti választásokon? 

A vitázás november és február között fog lezajlani. Az első 4 fordulóra online kerül majd sor, ám a legjobb csapatok februárban élőben is összemérhetik tudásukat egy háromnapos vitahétvége keretében. A viták során a csapatokat 3-3 szónok fogja képviselni egy semleges bírói panel előtt. A versenyre való készülés alatt fejleszthetitek majd kritikus gondolkodásotokat, érvelő, kommunikációs készségeiteket, kutató készségeiteket, illetve gyakorolhatjátok a csoportban dolgozást és rengeteg tudásra és tapasztalatra tehettek szert, amit későbbi életetek során is tudtok majd hasznosítani. És persze a fődíjról se feledkezzünk meg, amely egy Interrail-bérlet, amit Európa 33 országában használhattok fel vasúti utazásra.

Az országos vitaversenyre az engame.hu/debate-tournament-2021-22/ honlapon lehet jelentkezni a 9-13. évfolyamos diákoknak, valamint kortól függetlenül érdeklődő bíróknak és tanároknak, illetve a vitákra kíváncsi nézőknek  2021. november 3. szerda 23:59-ig.

Merész Flóra

Kép forrása: Engame Akadémia