Fegyverpénz 2022

A fegyveres testületek hivatásos és szerződéses állományának tagjai 2019-ben ismerhették meg a fegyverpénz fogalmát. Az akkor kormánydöntés értelmében egyszeri bruttó 500 ezer forintban részesülhettek a rendőrök és a katonák, továbbá az a döntés született, hogy a fegyveres testületek életpályamodelljének keretében bevezetésre kerül egy 3 évente 6 havi illetménynek megfelelő összegű juttatás. A központi döntés arról is szólt, hogy 2021-től ennek forrásait tervezni, biztosítani kell, s az első kifizetést 2023-ban kell eszközölni.

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése szerint, ha idén a GDP növekedése eléri az 5,5%-ot, akkor a kifizetést egy évvel előbbre hozzák, azaz arra már 2022-ben számíthatnak a fegyveres testületek állományának arra jogosult tagjai. Ez 200 ezer főt és természetesen családjukat érintheti.

A kormányzati elismerés nyilvánvalóan szükséges lépés, hiszen a fegyveres testületek az elmúlt időszakban rendkívüli terhelés mellett teljesítettek szolgálatot az ország és az állampolgárok biztonsága érdekében – elég csak a migrációs és a járványügyi kihívásokra tekinteni, ugyanakkor az sem másodlagos szempont, hogy a létszám szükségletek kezelésére is alkalmas lehet ez az intézmény.

A megbecsülés a szolgálatot teljesítők számára mindenképpen fontos és elengedhetetlen, emellett azonban további élet- és munkakörülmény javító lépések megtétele sem halogatható.

Képek forrása: kisalfold.hu