Feltámad-e Hollywood?

A 2020-as évértékelőnkből láthattátok, hogy a tavalyi év nem éppen a mozisikerekről szólt, nem éppen köszönhetően a Covid-19 világjárványnak. Az elmúlt 10 évben csak az Egyesült Államokban a jegyeladási bevételek többször is meghaladták a 10 milliárd dollárt, nos, 2020 nem erről szólt. A USA-jegyeladási TOP 10-e rendkívül érdekes számokat mutat, hiszen mindössze 5 film haladta meg a 100 milliós bevételt (érdekességként: ez a szám 2019-ben 29, 2018-ban 35, 2017-ben 35, 2016-ban 28 volt), s ezekből is 3 mozi 2019-ben került bemutatásra, így az összes mozibemutató jegyeladása 2,1 Mrd dollárt tudott csak eredményezni 12 hónap alatt.

A 2021-es év már jobban áll, a kilencedik hónap végére majd 2,4 Mrd dolláros bevételnél járunk, ami emelkedést ugyan mutat, de vajmi keveset, igaz, hátra van még egy negyedév. Már 6 film is meghaladta a 100 milliós bevételt, a jegyeladási toplistákat a Shang-Chi vezeti a maga 197 milliójával. A nyomában a Fekete Özvegy (183 MUSD), a Halálos iramban 9 (172 MUSD), Hang nélkül 2 (160 MUSD), Dzsungeltúra (115 MUSD), Free Guy (114 MUSD) található, a Godzilla vs Kong alig több, mint 750 ezer dollárral maradt ki a 100 millások klubjából. Az adatok nem tartalmazzák a nemzetközi bevételeket, melynek forrása mind inkább Kína lett, így egyes szuperprodukciók gyártási költség 2,5-szeres megtérülését rátáját így ki tudták termelni, de tény, hogy a nagy győztes a Hang nélkül 2, hiszen a produkciós büdzsé elenyésző volt, amely csak az USA-ban nagyarányú profitot termelt.

A tavaly kényszerűen bevezetett hybrid-bemutatók sem segítették a filmeseket, a streaming és limitált mozis debütálás a Wonder Woman 84-nek ásta meg a sírját (no meg azért a film minősége is oka volt a bukásnak), de a Disney mohósága betette a kaput a Fekete Özvegynek is, így a mozis bemutatókat az új produkciók esetében előtérbe helyezték, tolva a streamingpremiereket. A Warner tavalyi döntésének nagy vesztese lehet az év legjobban várt filmje a Dűne is, ami elég jó kritikákat kapott eddig, kérdés persze, hogy hybrid-premiert miként fogja átvészelni. A kérdés azért is fontos, mert folytatást (ami szükséges, mert az alapul szolgáló regénynek csak a felét adaptálja a mű) csak anyagi siker esetén ígért a stúdió. A Dűne mellett a mozisok nagy reményét jelentik a hátralévő képregényfilmek (Venom 2, Örökkévalók, Pókember 3), továbbá a 007-es visszatérése is kasszacsengést sejtethet.

Akárhogy is, az iparágra ráfér egy kis szerencse, a nézőkre meg a jó filmek. Ezt csak így: objektíven!

Képek forrása: imdb.com

Adatok: boxofficemojo.com