Felvételi utáni lakáskeresési kisokos

Örömhírrel kezdődött az idei lakásvadász szezon, hiszen az AirBnB-nek lőttek, sőt a vírus is úgy tűnik komolyan nyomja le az árakat a fővárosban és a vidéki egyetemi központokban is.

Nem csak az elsőéveseknek érheti meg idén beszállni egy albérletbe, de azoknak is, akik eddig a kollégiumokban voltak. De a nagyobb, szebb, jobb helyre is lehet, hogy 2020-ban érné meg leginkább váltani, mert idén – nagyobb valószínűséggel – kedvezőbb szerződést kaphatunk, mint egy évvel korábban.

Koli: A legköltséghatékonyabb opció

Egy kollégiumi ágy havonta alig 20-30 ezer forintba kerülhet, de fontos tudni, hogy ez tényleg csak egy ágy, a konyha, a fürdő, de még a hálószoba is közös használatú.

Nagyságrendekkel olcsóbb megoldás, mint a bérlés, de csak szociális alapon lehet elnyerni a helyet, tehát ha valaki nem lakik elég távol az egyetemtől, a családi jövedelme nem alacsony vagy nincs több fiatal testvére akkor erről le kell, hogy mondjon.

Vétel: Lehet, hogy idén kellene befektetni

Az, hogy a rövid időre kiadott lakások visszakerültek a piacra nemcsak azoknak jó hír, akik bérelni szeretnének, de azok is örömmel fogadták a hírt, akik befektetési jelleggel kerestek ingatlanokat.

Fedezeti időtáv növekedés!

A fedezeti időtáv, az az időpont, ahol a vásárlás már jobban megéri, mint a bérlés. Egyértelműen a bérletek csökkenése miatt ez a pont eltávolodott a vásárlás pillanatától. A portfólió becslései szerint a tavalyi 1,8 – 7,6 év között mozgó időtáv idén 3,9- 10 ére tolódott ki Budapesten.

A vidéki nagyvárosokban a fedezeti időtáv egyértelműen rövidebb, így Pécsett vagy Miskolcon megközelítőleg 2 – 4 év.

Bérlés: Ez inkább reális

A járvány és az AirBnB-kkel kapcsolatos döntés következtében rekordmagas a kínálat és kifejezetten jó, hogy a talán legjobb minőségű lakások száma növekedett jelentősen.

Budapest: 

A szerencsés körülményeknek köszönhetően akár a főváros belső kerületeiben is bérelhető egy stúdiólakás 110 000 – 160 000 forintért. Persze maga az elhelyezkedés és minőség komoly változó lehet. A két fő által megosztható és így a bérleti díjat elfelezhető lakások már inkább a 180 000 – 220 000 forint felé tendálnak – írja a portfólió az Otthon Centrumra hivatkozva.

Pécs:

A várost két nagyobb területre lehet bontani a lakásbérléssel kapcsolatban. A drágább oldalon, az orvostudományi kar környékén az árak szinte változatlanul magasak. Itt 140 000 forintos árakkal kell készülni.

Míg a városban a közgazdaságtant és a jogot hallgatóknak kedvező felében a városnak körülbelül 100 000 forint az átlagbér.

Ezekben az árakban lehet lesznek változások, főleg amíg a külföldi diákok nem jöhetnek addig sok lakás üresen állna.

Szeged: 

Itt eshettek a legnagyobbat az bérleti díjak az egyetemi városok közül. Nem kevesebb mint
20 %-os esésről számol több forrás is be. Az új építésű kétszobás lakásokat 100 000 forintért, míg a hasonló paneleket 65 000 és 70 000 forint magasságában hirdetik.

Debrecen:

Mint Pécs esetében is, itt is komolyan változtathat az árakon a külföldi diákok elmaradása, de így is egy 50 négyzetméteres lakásért elkérhetnek 130 000 – 140 000 forintot.

Kép forrás: pixabay.com