Filmmúzeum: 35 éves a Krokodil Dundee

Az ausztrál filmgyártás viszonylag ismeretlen a nagyvilág számára, pedig az átkosban azért lehetett látni tőlük jónéhány igen kellemes tévésorozatot (A folyók nem állnak meg, Korall-sziget, Életfogytiglan), amelyek egyszerre hozták el a nyugati stílust, de azért mégsem volt a bűnös Amerikai Egyesült Államok, aminek a filmjeit azért faltuk rendesen minden rosszallás ellenére. Moziban viszont ritkán látott vendégek voltak az ausztrálok (A Mad Maxre azért gerjedtek a nézők), ezért is volt nagy meglepetés a Krokodil Dundee váratlan nemzetközi és USA-beli sikere, ami számokban is mérhető volt, hiszen a 8,8 millió dolláros büdzsével készült mű több, mint 320 milliót fialt, melynek köszönhetően a legsikeresebb független filmmé vált.

Az ötletgazda Paul Hogan még a hetvenes években a szigetország televíziós showjaiban bukkant fel, majd mozis debütálásnak szánta ezt a modernkori Tarzan-történetet, melynek középpontjában az ausztrál vadon viszontagságai között élő Mike Dundee és a nyugati civilizáció sajátos találkozását mutatta be finom humorral, némi kalanddal és az elengedhetetlen románccal (amely gyakorlatilag megalapoz a későbbi rom-komoknak). Nem véletlen a hasonlóság a Weissmüller-féle sorozat legkedveltebb darabjával, a Tarzan New Yorkban című filmmel.

Dundee figuráját egy illegális krokóvadászról, Rodney William Ansellről mintázták, aki 56 napot töltött a vadonban úgy, hogy csónakja tönkrement és a folyóban, amin utazott, csak úgy hemzsegtek a NatGeo sztárhüllői. Miután Ansell kalandjairól interjút készítettek, a szállodában padlón aludt és a bidével is meggyűlt a baja, ami a moziban is vicces jelenetek forrásául szolgált.

A komikus Paul Hogan úgy gondolta, hogy ez a figura – aki egyébként 1999-ben egy rendőrökkel vívott tűzharcban életét vesztette – kellő alapanyagot adhat egy image-filmhez, melyben természetesen magára osztotta a szerepet, s – megint csak természetesen – megkapja a nőt.

A film a mai szemmel némileg megkopott, ugyanakkor tökéletes mintapéldája a nyolcvanas évek stílusának, amit Peter Best zenéje is méltán demonstrál. Ahogy A gyűrűk ura Új-Zéland, úgy a Krokodil Dundee Ausztrália legjobb „reklámfilmje”, a vadregényes tájakat remek operatőri munka keretében csodálhatjuk meg.

 

A „vadember” találkozása a civilizációval vicces szituációkat eredményez, ám, aki térdcsapkodós poénokra vágyik, az csalódni fog. A film humora szelíd, inkább csak mosolyra fakasztó, de mindenképpen szeretnivaló, és számos, mai napig idézhető jeleneteket köszönhetünk a filmnek, mint a klasszikus „Az nem kés… EZ a kés”-szcéna. Ugyanakkor a film mai szemmel nézve kissé lassú tempójú, s a pusztán csak szerethető alkotás felett már a nyolcvanas évek vége felé eljárt az idő: a gyorsulóban lévő világ harsányabbá vált, s ezzel ez a kedves alkotás nem tudta tartani a lépést, annak ellenére, hogy két folytatással (1989-ben, majd 2001-ben) próbált franchise-zá válni kedvenc ausztrálunk, de azok, még a – részben az akciófilmek felé nyitó – második rész viszonylagos sikere ellenére is, joggal merültek el a feledés homályában.

Ma már, ha a Krokodil Dundeera gondolunk elsősorban Hogan partnerének, későbbi feleségének, majd még későbbi exének, Linda Kozlowskinak valóban ikonikus monokinije jut az eszünkbe, és okkal. Kozlowski, akinek ez volt az első filmje, az ominózus jelenet okán világszerte szexszimbólummá vált, azonban karrierjén ez semmit sem lendített, leginkább a poszter- és papírzsebkendő kereskedelem, mintsem a filmipar rebesget hálát a neki.

Ugyanígy Paul Hogan sem tudott hosszú távon betörni Hollywoodba: voltak ugyan kísérletei a krokodilvadászon kívül is, úgymint a Flipper, Kaktusz Jack, de összességében a közepes vagy elutasító fogadtatás, valamint a Krokodil Dundee Los Angelesben egyértelmű bukása arra indíttatta a színész-író-komikust, hogy visszavonuljon.

A Krokodil Dundee, ha nem is világmegváltó alkotás, de mai napig szerethető, kellemes szórakozást nyújtó mozi, amit jó végig nézni egy vasárnapi ebéd után. S bár a nyolcvanas években kultuszként kezeltük, de be kell vallanunk, mára már inkább a nosztalgia az, ami miatt még mindig emlékezünk rá, hiszen igencsak kiemelkedett annak idején hazánkban a sok szovjet és csehszlovák filmalkotás közül. Viszont ez az emlék még mindig jóleső érzéssel tölti el azokat, akik anno találkozhattak vele, s ma is jó vele elandalogni egy kicsit. Mert csak a szépre emlékezünk…

Adatlap:

Eredeti cím: Crocodile Dundee

Év: 1986

Játékidő: 96 perc

Műfaj: kaland, vígjáték, romantikus

Nemzetiség: ausztrál

Rendezte: Peter Faiman

Író: Paul Hogan, Ken Shadie, John Cornell

Fényképezte: Russel Boyd

Zene: Peter Best

Főbb szerepekben: Paul Hogan, Linda Kozlowski, John Meillon, Mark Blum, Reginald VelJhonson

Képek forrása: imdb.com