Hamiltonnak visszaszólt a versenyigazgató

Míg a hatszoros világbajnok Lewis Hamilton szerint az FIA a biztonsági autós fázist követő új rajtoknál nem a biztonságot tartotta szem előtt, a verseny igazgatója, Michael Masi ezt személyes támadásként értékelte.

Az első safety caros időszakot követően négyes tömegbalesetet láthattunk az első Forma-1-es Toszkán Nagydíjon. Carlos Sainz, Antonio Giovinazzi, Nicholas Latifi és Kevin Magnussen karamboloztak és mindannyian ki is estek.

A verseny felügyelői 12 versenyzőt figyelmeztettek a balesetért, míg többen is – az ekkor épp a mezőny élén haladó – Valtteri Bottast hibáztatták. A finn versenyző azonban a biztonsági autó vezetőjének rótta fel, hogy túl későn kapcsolta le safety car lámpáját. Hasonlóképpen vélekedett csapattársa, a későbbi győztes Lewis Hamilton is.

„Először is szögezzük le, hogy ez semennyire se Valtteri hibája” – idézi a világbajnoki címvédőt a PlanetF1.com.

„Ez a döntéshozókon múlt,  hogy pontosan kin, fogalmam sincs. Egyértelmű, hogy próbálják izgalmasabbá tenni a versenyt, de ma láthattuk, hogy ezzel veszélybe sodorják a versenyzőket, szóval át kellene ezt gondolni. Egyre később és később kapcsolják le a biztonsági autó lámpáját, mi pedig közben a helyezésekért harcolunk. Valtteri pontosan azt tette, amit bárki más is csinált volna.”

Hamilton a futam közbeni állórajtos újraindításokkal sem volt kibékülve:

„Át kell gondolnom, hogy mit mondjak, mert nem akarok átlépni egy határt … Tudom, hogy a rajongók izgulhattak az előző verseny és az újraindítás alatt, de számomra úgy tűnt, ha van egy apró kis cetli a pályán, már akkor is előkerült a piros zászló. Nyilván unalmassá válhatnak a futamok, amikor egyre nagyobbak lesznek a távolságok az autók között, ezzel pedig újra összehúzzák a mezőnyt. Ugyanezt csinálják a NASCAR-ban is: állandóan belengetik a sárga zászlót és beküldik a biztonsági autót, hogy mindvégig legyen izgalom a futamon, viszont figyelembe kell venni a biztonsági szempontot is, mert ma nem volt biztonságos a futam kifejezetten.”

Michael Masi, az FIA versenyigazgatója kikérte magának, hogy a hatszoros világbajnok szerint az izgalmakat a biztonság elé helyezték volna.

„Az FIA számára mindig is a biztonság a legfontosabb. Versenyigazgatóként és biztonsági delegáltként a sport integritása és a biztonság biztosítása a legfőbb feladatom. Bárki, aki mást mond, az engem támad vele.”

Forrás: formula.hu

Kép forrása: formula1.com