Határnyitás

Május 29-én megnyitja határait Horvátország a magyar, cseh, osztrák és szlovák állampolgárok előtt. – jelentette be Gari Capelli, a horvát turizmusért felelős miniszter szerdán, írja a Croatia Week.

Horvátország kétoldalú együttműködések alapján nyitja meg határait, hogy megmentse gazdasága nagyjából 25 százalékát kitevő idegenforgalmat. Elsőként olyan országok állampolgárai számára nyitja meg kapuit, amelyeknél enyhe volt a járvány lefolyása.

Szlovéniával már elindult a korlátozások feloldása, elsőként a szlovén határzárt oldhatják fel teljesen. Capelli korábban azzal érvelt, hogy mivel Szlovéniában napi egy-két fertőzöttet diagnosztizálnak, nem lát nagy különbséget, hogy valaki egy szlovén városból vagy Zágrábból utazik a horvát tengerpartra.

„Van megállapodásunk Szlovéniával, és ez kezdetben működik” – mondta Cappelli, és bejelentette, hogy ugyanezt május 29-én fogják folytatni további négy-öt országban, hozzátéve, hogy a részleteket még tárgyalják, a korlátozások feloldásának ütemezése még kérdéses. Azonban a határnyitással nem kellene karanténban tölteni két hetet, se az oda, se a visszaút után.