Havi százötvenezer forintot kaphatnak a diákok

Augusztus 15-től havonta 150 ezer forintot igényelhetnek a Diákhitel1 program keretéből a felsőoktatásban tanulók – erről Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója tájékoztatta hétfőn az Mti-t.

Szombattól már másfél millió forintot is felvehetnek a hallgatók, az összeget terhelő kamat 1,99% lesz. A hitel szabadon felhasználható, de Magyar tájékoztatása szerint a felvehető összeget elsősorban lakhatásra, informatikai eszközökre és a tanulmányokhoz kapcsolódó egyéb költségekre fordítják az igénylők.

Magyar Péter kiemelte, hogy a Diákhitel2 továbbra is kamatmentes marad, ezt azonban csak a képzéssel kapcsolatos költségek enyhítésére lehet fordítani. Az igénylést követően elég, ha a hallgató jelzi az intézmény felé, hogy a Diákhitel Központ fogja folyósítani a képzésének az önköltségét. Tavaly az önköltséges képzésben részt vevők mintegy 30 százaléka élt a Diákhitel2 nyújtotta lehetőséggel.

Az aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező felsőoktatásban tanulók december 31-ig igényelhetik a koronavírus miatti gazdasági nehézségeik csökkentésére bevezetett Diákhitel Pluszt, mely szabad felhasználású és kamatmentes is. A Diákhitel Pluszt igénybe vehetik azok is, akik már korábban is igényeltek diákhitelt.

Magyar Péter elmondta, hogy a Diákhitel Központ az édesanyáknak a második gyermek megszületését követően a fennmaradó diákhitel összegének 50 százalékát, a harmadik gyermek megszületését követően a teljes diákhitel tartozását elengedi.

Forrás: mti.hu

Kiemelt kép: pexels.com