Hegylakó: az újrázás

Több hírcsatorna is bejelentette, hogy a John Wick rendezője, Chad Stahelski fogja elkészíteni a Hegylakó modernizált változatát, nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy újraindítsák az ismert, ám annál sikertelenebb franchise-t.

A Hegylakó című film 35 éve debütált a mozikban (erről meg is emlékeztünk cikkünkben), s bizony, annak idején hatalmas zakó is volt. A bukás ellenére, köszönhetően egyébként a film videotékás sikerének, valamint a klipszerű ábrázolásmódnak, no meg persze, a Queen zseniális zenéjének, kultuszstátuszt vívott ki magának, ám jelentős anyagi sikert sem a több, mint 100 részes televíziós sorozat, sem pedig a mozis folytatásai nem értek el.

Tény, hogy a Christopher Lambertet sztárrá avanzsáló filmre már csak a nosztalgia-faktor miatt is kellemes élményekkel gondolunk, – mondjuk az alapötlet is remek volt, – ugyanakkor tényként kell értékelni azt is, hogy a produkció igencsak zörgő dramaturgiával, sokszor az amatörizmus minden hibájával rendelkezett, így – bármilyen szentségtörésnek is hangozzék a rajongók körében – a ráncfelvarrás akár még indokolt is lehet.

Kérdés persze az, hogy mit akarnak kihozni a remake-ből? Egy lelketlen, de annál több CGI-effekttel megspékelt mozit, vagy annál valami többet, mint amit az eredeti, dark fantasyt takaró, de filmben sem felhasznált koncepció ígért. A választ nem tudjuk, ám Chad Stahelski rendezőről már tudjuk, hogy ért az old style akciókhoz.

A főszereplőt sem érheti vád, a DCU Supermanjét alakító Henry Cavillt láthatjuk a felvidéki szerepében, akiről a Vaják óta tudjuk: mestere a kardforgatásnak, s titkos reményünk az, hogy ennek egy esetleges Conan-sorozatban is tanúbizonyságot tesz majd. Mindenesetre a rajongók fantáziáját már megmozgatta a dolog és a bosslogic művészi képet is készített arról, hogy festhet Cavill a halhatatlan skót bőrében.

A remake kérdése persze nemcsak a rajongókat, hanem általában a filmbarátokat is megoszthatja, hiszen az csak példásan bizonyítja Hollywood ötlettelenségét. Ezzel nem is kívánunk vitába szállni, ugyanakkor a remake-knek is meg lehet a létalapja, ha

  1. az eredeti műhöz képest új koncepcióval állnak elő (lsd. John Carpenter A dolog című filmjét, aminek a mozis alapján Howard Hawks 1951-es eredetije adta),
  2. az eredeti elavultsága miatt indokolt ráncfelvarrásról van szó (pld. King Kong 2005-ös feldolgozása).

Hogy az új Hegylakó melyik koncepciót követi, nem tudjuk, szkeptikus énünk azt mondatja, hogy lelketlen újrázásról lesz szó, optimista énünk pedig reméli, hogy mindkét motiváció vezérelni fogja a produkciót, ám spekulálhatunk akárhogyan is, egy tény, akkor leszünk okosabbak, ha meglátjuk.

És akkor objektívek leszünk.

Képek forrása: imdb.com, www.instagram.com/bosslogic/