Hétfőn publikálják az orosz vakcina klinikai tesztelésének eredményeit

Úgy tűnik, hogy a vakcina versenyt az oroszok nyerték. Ahogy arról korábban írtunk, az első Covid-19 oltást augusztus 11-én jegyezték be, majd alig 4 nap múlva meg is kezdődött az oltóanyag tömeggyártása.

A WHO, az Egészségügyi Világszervezet által ‘aggályosnak’ nevezett vakcina klinikai tesztelésének folyamatát részletező iratokat és a tesztelés eredményeit hétfőn nyújtják be egy tudományos folyóiratnak publikálásra. Erről Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kifejlesztő kutatóintézet igazgatója nyilatkozott az Interfax hírügynökségnek.

A Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet által kifejlesztett Szputnyik V elnevezésű vakcina a harmadik, úgynevezett tömegtesztelési szakaszba ért, ahol 20 – 30 ezer főt fognak beoltani.

A vakcina szabadalmaztatási folyamata már több mint 150 országban kezdődött meg, de az Egészségügyi Világszervezet még mindig szkeptikus az orosz oltással kapcsolatban. Ezzel kapcsolatban Gincburg ezt nyilatkozta: “Azt mondanám, hogy ez a nyugati cégek természetes reakciója egy orosz termék számukra váratlan megjelenésére. Ezért úgy gondolom, hogy ki kell bírnunk ezt a ránk zúdított, jól megfizetett negativizmust.”

Forrás: alon.hu

Kép forrása: pexels.com