Hova vágynak a pályakezdő fiatalok?

Mely vállalatok mozgatják meg leginkább a hazai fiatalokat? Hol szeretne elhelyezkedni a frissen végzett bölcsész vagy mérnök? Ezekre és még sok ehhez hasonló kérdésre ad választ a Zyntern.com 2020-as kutatása.

A legtöbb cég nem csak a profit termelésben versenyzik egymással, de a munkaerőpiacon is. Jó szakembereket mindig is nehéz volt találni, márpedig ahhoz, hogy a cég igazán előretörjön, ahhoz elengedhetetlenek a kiemelkedő alkalmazottak. Bármennyire is az van a köztudatban, hogy az idős, tapasztalt munkaerőt keresik a legtöbben, ez cseppet sem igaz minden vállalatra, sokaknak imponál a fiatalos gondolkodásmód és a gyors betanításra való lehetőség.

A pályakezdők preferenciái így, igazán fontosak tudnak lenni. A Zyntern.com idén áprilisban több mint 3000 fiatallal végzett kutatást, hogy megtudja mely cégek a legkívánatosabbak a pályakezdők számára. Tanulmányi területek és szakmai háttérre való tekintettel szegmentálták a kutatást, hogy teljes képet kapjunk. Az összesített top 15-ös lista mellett a szakterületenként top 3-as listát is állított a Zyntern.com.

Az összesített lista:

Az álom munkaadók három dobogósa a Google aranyéremmel, a Bosch ezüsttel és a bronzzal a Telekom. Ezt a hármat szorosan követi az Audi, a MOL és a Vodafone közeli egymásutánban. A tízes listát a Deloitte, a Morgan Stanley, az IBM és az OTP Bank egészíti ki. Az utánuk következő 5 cég a KPMG, a Microsoft, a Richter, a Prezi és végül a Nestlé.

Bölcsészettudományok

Nem meglepő módon rettentő heterogén listát tudtak összeállítania bölcsészettudományok hallgatói. A legkeresettebb munkaadók pedig annál meglepőbb módon az IT és a telekommunikációs területről vannak.

 1. Vodafone
 2. Prezi
 3. Telekom

Majd a Google, a Bosch, a Morgan Stanley és a MOL. Ezeket a vállalatokat követte a Coca-Cola, a Microsoft, a Libri és az IBM.

Gazdaságtudományok

Ezen a területen főleg a pénzügyi tanácsadó és elemző cégek dominálnak, karöltve a telekommunikációs cégekkel és a FMCG-kel (gyorsan forgó fogyasztási cikkek).

 1. Morgan Stanley
 2. Vodafone
 3. Unilever

Őket követte a PWC, a Deloitte, a KPMG, a Google, a Bosch és a Magyar Telekom. A hasonlóság az összesített lista és e között azonnal szembetűnő.

Agrár tanulmányok

Az agrármérnöki és élelmiszermérnöki pályakezdőket itthon is, de Európa-szerte szinte mindenhol a FMCG-k szippantják fel, főleg azok, amelyek az adott országban gyártási folyamatot is végeznek.  Ezek itthon:

 1. Nestlé
 2. KITE és BioTech USA

A Nestlé toronymagasan vezette ezt a kérdőívet. A második helyezett holtversenye után a harmadik hely sem dőlt el. A lista a Bonafarmmal folytatódik, majd a Frieslandcampina, meglepően későn a Tesco, amit a Nébih, a Spar, az Eisberg követ, végül pedig sokak meglepetésére a Coca-Cola és a Lidl.

Műszaki és mérnöki szakok

 1. Bosch
 2. Audi
 3. Mercedes-Benz

A mérnöki területen erősen jelen van az autóipar, de örömmel láthatjuk, hogy két jelentős magyar vállalat a MOL és a Richter Gedeon is benne van a top 5-ben. A tízes lista második 5 helyén a Knorr Bremse, az Egis, a Siemens, a GE és a BMW áll.

Informatikusok

Az informatikusok top listáját viszonylag könnyen ki lehet következtetni:

 1. Google
 2. Telekom
 3. IBM

A telekommunikációs cégek sorát erősíti a 4. Vodafone, de a Morgan Stanley, a Microsoft és az OTP bank is betört a listára, amit a Bosch, EPAM és a SAP zár.

Jogi tanulmányok

A legtöbb pályakezdőt egyértelműen a különböző ügyvédi irodák szippantják fel, de az MNB is komoly munkaadó. A telekommunikációs vállalatok, így a Vodafone és a Telekom is ott van a listán.

Társadalomtudományok

Kifejezetten hasonló listát láthatunk itt is, mint a bölcsészettudományok hallgatóinál, olyannyira, hogy a top 3 cég is ugyanaz, csak más sorrendben:

 1. Prezi
 2. Vodafone
 3. Google

Ezekhez csapódik hozzá a Telekom, a MOL, a Deloitte a Black Rock, a Coca Cola, a Bosch és – első ránézésre kicsit furcsának tűnhet – az UNICEF. A tizedik helyért nem kevesebb, mint négy cég végzett holtversenyben, az IBM, az Index, az MNB és a McKinsey.

Természettudományok

Itt a top 3 munkaadó mind gyógyszeripari vállalat, amelyek mellett a tech cégek és a gyártók szerepeltetik magukat.

 1. Sanofi és Egis
 2. Richter Gedeon

Míg a folytatás a következő: Epam, Google, Bosch, Continental, Aldi, OTP Bank, Vodafone és a Morgan Stanley.

Forrás: uzletem.hu

Kép forrás: pexels.com