Indiana Jones 5: A csapó elkezdődött

Megerősítették és azóta fotók is bejárták a világhálót, bizonyítván, hogy elkezdődött az egyelőre hivatalos címet még nem viselő Indiana Jones 5 forgatása. Ismert, hogy a kalandor régész története idén 40 éve vette kezdetét a 4 Oscar-díjat, továbbá rendkívüli anyagi és kritikai sikert elérő Az elveszett Frigyláda fosztogatói című mozival (erről mi is megemlékeztünk), mellyel az alkotók, George Lucas és Steven Spielberg feltámasztották és megújították a kalandfilm műfaját, valamint Harrison Ford népszerűségét a csillagos egekbe emelte.

A franchise a nyolcvanas évek húzó neve volt, ám az 1989-es harmadik epizód után közel húsz évet kellett várni a folytatásra, ám a Kristálykoponya királyságát már megosztónak találták, annak ellenére, hogy óriásit robbantott a kasszáknál. Mindjárt ezen epizód után jelezték, hogy a sorozat folytatódni fog, a Lucasfilm 2012-es megvásárlásával a Disney is megerősítette ezt a tényt, ám ahhoz, hogy elkezdődjön az ötödik rész, még további éveket kellett várni.

Időközben Spielberg bejelentette, hogy az eredeti tervektől eltérően nem vállalja a rendezést (objektíven csak annyit: ennek örülünk, mert a 2000-es évekre a mester sokat veszített a varázsából, s bizony a negyedik epizód is elsősorban a rendezés sterilitásán, valamint az eltévesztett arányokon úszott el, nem pedig Lucas sztoriján), s helyette a direktori székbe a Logan-nel nagyon ütő James Mangold ült be, aki a legújabb epizód forgatókönyvét jegyző David Koepp (Spielberg régi munkatársa) szerzeményét mindjárt átíratta, az első Indy-filmet jegyző író Lawrence Kasdan fiával, Jonathannal, aki – apjával egyetemben – a hatalmasat zakózó Solo: Egy Star Wars történet szerzőtársa is volt egyben.

A produkcióhoz csatlakozott John Williams zeneszerző is, aki annak idején a világ talán legikonikusabb filmzenéjét komponálta az Indy-főtémával, és így a Star Wars mellett most a másik ikonikus sorozatát is befejezheti. Mert az Indiana Jones 5-öt – legalábbis az alkotók bejelentése szerint – az utolsó epizódnak szánják.

A legnagyobb kérdés természetesen az volt, hogy az ostort vajon újra Harrison Ford ragadja-e magához. A felvetés jogos volt, a filmikon ugyanis jövőre a nyolcvanadik életévét fogja betölteni, s számos találgatás röppent fel, hogy az új Indy-kaland során mást láthatunk a legendás kalap alatt – a legesélyesebbnek Chris Pattet (A galaxis őrzői, Jurassic World) tartották, de felröppent már egy női Indiana Jones-reboot is: e hírt azonnali elutasítás követett, már csak azért is, mert ilyen franchise már létezik, csak éppen a Tomb Raider címet követi.

Ám Ford megerősítette: ő is visszatér még utoljára. Az tény, hogy Harrison Ford az örök Indiana Jones és szerepére teljes erőbedobással szokott készülni, ám a kora okán a legnagyobb félelem, hogy mennyire lesz ciki nyugdíjas korban eljátszani a tökös kincsvadászt, s vajon a régiség a legújabb moziban nem pont ő maga lesz.

Ezt döntse el mindenki, mert a júniusban elkezdődött skóciai forgatásról már kiszivárgott néhány fotó is: láthatunk Indy-maszkos kaszkadőrt, náci jelvényes ruhákat (valószínűleg flashback jelenetek lesznek ezek, így párhuzamosan akár több idősíkon is játszódhat a cselekmény) és természetesen az idős Indiana Jonest, eléggé megviselt állapotban, ami azért jelzi számunkra, hogy zavar van az Erőben. Hogy az évek múlását leplezzék, az alkotók bejelentették, hogy de-aging eljárással több helyen is fiatalítani fogják Fordot, ami megint csak aggodalomra adhat, hiszen – leszámítva a Marvel-produkciókat – nem a legjobb emlékképek égtek retinánkba ezzel kapcsolatban, elég csak az Irishman-re vagy a The Mandalorian Luke Skywalkerére gondolni.

Félelmeinket talán csillapíthatja, hogy a film – valószínűleg – antagonistáját játszó, s korunk egyik legjobb színészének titulált Mads Mikkelsen (Még egy kört mindenkinek, Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet) ódákat regélt a forgatókönyvről – bízunk benne, hogy ez nemcsak marketingfogás.

Egy szónak is száz a vége: Indiana Jones ötödjére is visszatér és 2022. július 29-én debütál a mozikban.

Szóval vághatjuk a centit, s reméljük, megéri a várakozásokat.

Mi mindenképpen ott leszünk, s a csodákra váró gyermeki énünket félretéve jelentkezni fogunk akkor is, úgy, ahogy szoktunk. Objektíven!

Képek forrása: dailymail.co.uk