Interjú az Emilim design alkotójával

“A mi családunktól a ti családotoknak sok szeretettel!”

Az Emilim design egészen kicsiknek, de leginkább az anyukáknak és apukáknak okoz hatalmas örömet.
Letisztultság, puha érintés, szépség, kreativitás és még sok-sok minden jellemzi a munkájukat.
Manapság a várandós anyukák rengeteg mindent bevásárolnak a születendő gyermekeiknek, hiszen a legtöbben arra törekednek, hogy semmiben se szenvedjen hiányt a család szeme fénye. Viszont sokszor megfeledkezünk, az igazán fontos dolgokról. Emlékekről, számokról, dátumokról… Az Emilim design megálmodta, majd meg is alkotta, hogy akár 20 év múlva, egy családi eseményen, szuper nosztalgiát idézhessen elő együtt, a szülő, a gyermekeivel.

Mi ösztönzött arra, hogy belevágj ebbe a projektbe?

Üdvözlöm a kedves olvasókat. Mankovits Juliának hívnak, Oroszországban születtem, és 7 évvel ezelőtt költöztem Magyarországra az életem szerelme miatt. 2016-ban összeházasodtunk, és egy évre rá megszületett a kislányunk, Emili.

Ekkor született meg a gondolat a fejemben, hogy szeretnék valami sajátot, valami egyedit alkotni. A kezdet nagyon nehéz volt, mert féltem, hogy működni fog-e, mivel nem is a saját hazámban élek, ahol számomra minden egyszerűbb lenne. De szerencsére belevágtunk, és ma már foglalkozunk, fotóalbumok, határidőnaplók, matatófalak és Kincses dobozok készítésével.

Mi volt a célod, amikor elkezdted?

A legfőbb célom az volt, hogy a termékeimmel segítsek a családoknak megőrizni az emlékeiket kézzel fogható formában. Manapság talán erről kicsit meg is feledkezünk. Sajnos a mai rohanó világunkban az embereknek nincs elég idejük erre. Ezért az elsők között esküvői-, baba- és családi albumokat kezdtem készíteni. Remélvén, hogy a családok együtt, közösen fellapozzák, hogy felelevenítsék a csodálatos közös emlékeket.

Mesélj kérlek egy kicsit a dizájnról!

Nagyon sokat nézelődtem, kerestem azt a dizájnt, ami illik hozzám, ami az ízlésemet tükrözi, de mégis nem megismételt, hanem minden egyes termék esetén egyedi. Még sosem készült két egyforma, ha csak nem ez volt a kérés.

Mindegyik album a kombinációja a megrendelő kéréseinek illetve az én elképzeléseimnek. Mielőtt elkezdeném a munkát, mindig megkérdezem a vásárlót az ötleteikről, az ízlésükről, hogy mi a kedvenc színük, mi legyen a dekoráció. Javaslok több különböző dizájnt mielőtt a végső verzió elkészülne.

Láthatunk az oldalatokon, egy bizonyos matatófal névvel ellátott terméket. Ez a logikájukat fejleszti leginkább a gyermekeknek? Hány éves kortól érdemes megvásárolni?

A matatófalak a babák, gyerekek finommotorikáját fejlesztik. 3 éves kortól ajánlott a használatuk. A saját gyermekünknek már hamarabb elkészítettük a sajátját, és nagyon szeretett vele játszani.

Az én személyes kedvenceim természetesen az albumok. Mennyi időt vesz igénybe, egy ilyen precíz kis könyv elkészítése? Mesélj kérlek nekünk erről, hogy ha kezünkbe veszünk egy ilyen könyvet, miket olvashatunk benne?

Köszönöm szépen. Természetesen mindegyik album más és más, különböző ötleteket tartalmaz, de mindig szívből, szeretettel készítem őket. Összességében a legtöbb időt az oldalak összevarrása vesz igénybe, mivel ezeket kézzel varrom össze lapról lapra. Az oldalakat tekintve két verzió létezik. Az egyik a teljesen üres oldalak, ami legjobban az esküvői, családi vagy gyermek albumokhoz illik, illetve vannak a nyomtatott lapok a baba albumokhoz 1 éves korig.

Az utóbbi egy színes, különböző szövegeket tartalmazó fényképalbum, ahol minden beragasztott fotónak megvan a helye, illetve megjegyzést is fűzhetünk a képek alá. Ebből a típusból több dizájn is elérhető, így a megrendelő kiválaszthatja, melyik tetszik neki. Amiket olvashatunk benne, azok a baba születési adatai, fejlődésének lépcsői az első születésnapig, mikor bújtak ki a fogacskái, stb.

Miután a lapok elkészültek, következik a legizgalmasabb rész, a borító megtervezése. Ez mindig egy hősszú beszélgetés a megrendelővel, hogy a végeredmény olyan legyen, mint amilyet megálmodott.

A kincses dobozokról se feledkezzünk meg. Ebben a dobozkában minden olyan tárgynak lesz helye, amit az anyuka szívesen elrakna emlékbe. Ezeket a dobozokat is személyre szabottan készíted?

Igen, természetesen a Kincses dobozok is személyre szabottak, egyediek. Minden elemét kézzel készítem. Ez egy kemény, tartós doboz, amit puha velúrral fedek be domborításos technikával. Belül a kis dobozkákban őrizhetjük meg a legfontosabb babakori emlékeket. Például az első ruhácskát, amiben a kórházból hazahozzuk a babát, karszalagot, kiesett tejfogakat, hajtincset, kedvenc cumit, egyéb apróságokat. Igazából bármit, amit az anyuka vagy apuka szeretne.

Milyen érzés amikor egy elégedett vásárlódtól kapsz üzenetet?

Nagyon örülök ennek a kérdésnek, hiszem számomra tényleg az a legfontosabb, hogy mi a reakciója a vásárlóknak, amikor először a kezükbe fogják a terméket. Mindig nagyon izgatott vagyok, hogy mi lesz a visszajelzés.

Hol látod magad és a márkád 10 év múlva? ‌

Hogy 10 év múlva hol látom magam? Remélem a mostani pici vállalkozásunk kinövi magát és sikeres lesz, ez a személyes álmom.

Jelenleg nagyon élvezem, amit csinálunk és természetesen a folyamatos fejlődés a célunk. Vannak új termék ötleteink is, amiket hamarosan meg is mutatunk.

Viszont most az időmet teljes egészében a babázás tölti ki, hiszen most született meg a második gyermekünk. Szóval a mostani egy gyönyörű időszak az életemben, de már alig várom, hogy újra dolgozhassak, hiszen az Emilim design már az életem részévé vált.

Kép forrása: Mankovits Júlia