Interjú Gacsal Ádámmal

Gacsal Ádámot, ha arcról nem is, de a hangjáról biztosan nagyon sokan felismerik. Adám 1997-ben kezdte a szinkronizálást, azóta számtalan produkcióban hallhattuk. Ezek között a legismertebb a Harry Potter széria, melynek minden eddig elkészült részében Ő Harry magyar hangja, és többek között Jacob magyar hangja is az Alkonyat-sorozatból

Mi újság, hogy vagy mostanában?

Nehezen bírom ezt a helyzetet, de hála Istennek vannak barátaim és munkáim.

Számos filmben dolgoztál az évek során, mint szinkronszínész. Melyik a kedvenced?

Sok filmben és sorozatban voltam, de ami elsőként beugrik és nagyon szerettem az az Umbrella Academy, ez egy Netflixes sorozat. Ez több szempontból is a legjobb munkám volt az elmúlt években. Szalay Csongor rendezővel nagyon jól tudunk együtt dolgozni és Klaus karaktere is igen közel áll hozzám. Ezenkívül volt még pár egyéni film mostanában, amik szintén közel állnak hozzám. Ilyen a Villains nagyjátékfilm és a Cselszövők. Mindkettőben magamhoz hasonló karaktert kellett lekövetni.

Honnan jött, hogy szinkronszínész legyél? Felfedeztek, vagy jelentkeztél szinkronszínésznek?

Édesanyám 1997-ben még színésznek készült. Ekkor gyakran mentem el vele, amikor szinkron munkája volt. Az egyik alkalommal behívtak egyetlen mondatra az egyik műterembe, ahonnan miattam kiküldtek pár Kossuth díjas színészt (merthogy én előttük nem merek), és miután elmondtam ezt a mondatot, onnantól jöttek a munkák. Itt vagyok 23 évvel később és még mindig ezt csinálom.

Nyilván a legnevesebb munkásságaid a Harry Potter és az Alkonyat, hogy tekintesz ezekre a szerepeidre vissza?

Valóban mindkét franchise igen népszerű, főleg a HP. A Harry Potterrel együtt nőttem fel, és abszolút meghatározta (talán túlzottan is) a tinédzser, és a korai 20-as éveimet munka szempontjából. Ám attól függetlenül, hogy szeretem ezt az atmoszférát, amit a Harry Potter teremt, nem sok hasonlóság van a karakter és közöttem. Ez szerintem nem is baj.

Jelenleg melyik sorozatban vagy filmben hallhatunk téged?

Umbrella Academy, Vikings, All American és a két film, amit említettem. Hirtelen ezek jutnak szembe.

Van bakancslistád?

Konkrétan nincsen. Viszont sok helyre elmennék, ha nem lenne járványhelyzet a világban. Mióta “be vagyunk zárva” azóta csak még több igényem volna menni. Bárhová!

Mi a hobbid?

Jelenleg a helyzetre való tekintettel a lég- illetve igazi gitározás a leggyakoribb elfoglaltságunk a barátaimmal. Mást nem nagyon tudunk tenni. Összejövünk, zenét hallgatunk és bohóckodunk, jól érezzük magunkat. Illetve imádok tetováltatni járni. Régi szenvedélyem. Bár ezt sem nevezném effektív hobbinak.

Ha visszatekintesz a kezdetekre, akkor ugyanezt az utat választanád?

Nem biztos. Rengeteg baj van ezzel a szakmával. Ezekről egyre gyakrabban lehet olvasni. Volna mit rendbe tenni. Örülök, hogy így alakult, de ha most visszamehetnék, és a jövőbe látnék, akkor hosszan elgondolkodnék, hogy ez-e a helyes irány.

Kép forrása: Korbucz Sonya