Interjú N. Nagy Zoltánnal

Mostani interjúnkban a Twister Média kiadó 2018-as [bekezdés]-díjas írójával N. Nagy Zoltánnal beszélgettünk. Közgazdászként végzett, nyomozóként szolgált, mi mégis a hobbijáról, az írásról kérdeztük.

Milyen meghatározó pontjai, mérföldkövei voltak a pályádnak? Miért kezdtél el írni?

Úgy vélem, a legtöbb szerző szeretné, ha elolvasnák az írásait. Természetesen bennem is mindig ott motoszkált ez a késztetés, ezért is küldtem be a Keselyű kéziratát a Twister Media kiadó pályázatára. A [bekezdés]-díj 2018-as elnyerése egyértelműen mérföldkő az életemben, mivel ez tette lehetővé, hogy megjelenjen az első regényem. Addig szinte csak magamnak írtam, utána viszont bármelyik könyvesboltban bárki levehette a polcról a könyvemet.

Mit jelent (krimi)írónak lenni a XXI. században?

Ez nagyon nehéz kérdés. Ma Magyarországon az írásból csak nagyon kevesek tudnak megélni, ezért az írók többségének általában van polgári foglalkozása is. Ebből az következik, hogy írásra csak a napi munka után, illetve hétvégén jut idő, ha a család engedi. A másik oldalon viszont elmondható, hogy egy (krimi)író az általa írt könyvön keresztül valamilyen szinten a kirakatban van. Ne gondoljunk itt nagy kirakatra, egy egészen kis ablakról van szó, azonban ez nagyon fontos, mert ezen keresztül jönnek az olvasói vélemények, visszajelzések. Talán úgy tudnám összegezni, hogy ha szereti az ember, akkor az írás (minden velejáróval együtt) kellemes fáradtság.

Mit gondolsz a sikerről? Mit nevezel sikernek vagy teljesítménynek az írói pályán? 

Szerintem egy könyv megírása mindenképpen teljesítménynek számít. Rengeteg munka, idő és energia, amíg egy ötletből több száz oldalas szöveg keletkezik. Ezt létrehozni teljesítmény, még akkor is, ha az adott kézirat soha nem jelenik meg. Más kérdés a siker, ami szerintem viszonylagos. Valaki sikernek éli meg, ha hosszú idő után végre kiadták az első könyvét, más pedig kudarcnak tekinti, ha nem fogy jól a negyedik regénye. Álláspontom szerint a sikert mindenkinek egyéni szinten kell értékelnie. Számomra nincs nagyobb siker annál, mikor egy ismeretlen azzal keres meg, hogy tetszett neki a szövegem.

Milyen különbségeket látsz külföldi és magyar írók között?

Nem hiszem, hogy össze lehetne hasonlítani a külföldi és a magyar írókat. Minden társadalom másként viszonyul az írókhoz, ezért eltérőek lehetnek az írói pályák. Egy azonban biztos, itthon is vannak kimagasló tehetségű szerzők, akik külföldön is megállnák a helyüket.

Hogy látod: mennyire népszerű a krimi műfaja a fiatalok körében Magyarországon?

A XXI. században az internet és a közösségi portálok segítségével egy író vagy akár egy regény szélesebb közönséghez juthat el, mint akár húsz évvel ezelőtt, de azt is látni kell, hogy a fiatalok többségének körében az olvasás nem annyira népszerű. Ráadásul azok a fiatalok, akik olvasnak, a fantasy-t részesítik előnyben. Ennek ellenére találkoztam már krimirajongó egyetemistával.

Kinek a műveit olvasod legszívesebben? Melyik könyv volt a legnagyobb hatással Rád?

Nagyon kedvelem a skandináv krimiket, elsősorban Jo Nesbo regényeit, de a legnagyobb hatással mégis egy olasz szerző, Donato Carrisi írásai voltak rám.

Hogyan született a Keselyűnek a gondolata?

Emlékszem, bementem egy könyvesboltba, mert szerettem volna venni egy olyan krimit, ami a mai Magyarországon játszódik. Alig volt ilyen. Elkezdett foglalkoztatni a gondolat, hogy akkor talán nekem kellene írnom egyet. Arra gondoltam, egy rendkívül intelligens, de ugyanakkor kegyetlen sorozatgyilkos története a magyar közegbe ágyazva is működhet. A többi jött magától. Babits Mihály Fekete ország c. költeményét olvasva pedig megszületett Keselyű Richárd karaktere.

Mi tetszett a legjobban és a legkevésbé az írásban?

Erre talán úgy tudok válaszolni, hogy az írás a szenvedélyem. Szinte mindig történetek járnak a fejemben. Nem tudnám elképzelni az életem úgy, hogy ne írjak valamit.

2021-re milyen terveid vannak? Mit szeretnél mindenképpen elérni 2021-ben?

Nincsenek nagy terveim, jó lenne, ha a koronavírus végre visszább szorulna, és az életünk visszatérne a régi kerékvágásba, de tartok tőle, hogy ez nem lesz könnyű. Az írásra visszatérve, 2021 első felében be szeretném fejezni a következő könyvem kéziratát. Ez is krimi lesz, és ez is a mai Magyarországon játszódik.