Jöhet itthon is az átlagsebesség mérés

A traffipaxszal útszéli bokorban bujkáló rendőrök lehet, hogy már csak egy rémálmunk szereplői lesznek pár év múlva. Az úgynevezett pontszerű sebességmérést felválthatja a nyugaton már megszokott átlagsebesség mérés. Erről beszélt Sándor Zsolt közlekedésmérnök az InfoRádióban.

A pontszerű sebességmérést sokan kritizálják, mert nem azokat bünteti, akik tartósan gyorsan hajtanak, hanem azt, aki a kamera előtt elsuhanva, éppen abban a pillanatban a sebességkorlátozást túllépi. Azonban az új rendszer épp ennek az ellenkezőjét teszi. Az út egy szakaszát elméletben leválasztja egy belépő és egy kilépő kapuval. Fénykép mind a két kapunál készülni fog, de a bírság csak akkor érkezik, ha a zónában töltött idő a sebességkorlátozás betartásával nem lett volna elegendő az út megtételére.

 

“Ennek az új típusú megoldásnak a társadalmi elfogadottsága sokkal nagyobb, hiszen nem egy esetleges pillanatnyi kihágást büntet, hanem egy tartósan, 5-10-20-30 percen keresztül elkövetett, szabálytalan cselekvést” – emelte ki a közlekedési mérnök, aki hozzátette, ezt a rendszert már a jogszabályok is engedik.

Forrás: infoRádió / origo.hu

Kép forrása: pexels.com