Képes beszámoló Ausztriáról

Hová utazzunk most? – Ajánló

A kialakult helyzet miatt mostanában talán nem mindenki szeretne repülővel utazni a családi vakáció helyszínére, a zsúfolt tengerparton napozni, esetleg a legforgalmasabb városok egyikét megcsodálni. De semmi probléma, hiszen rengeteg olyan közeli hely van, ahol elkerülhető a tömeg. Ebben a cikkben Ausztriáról lesz szó, mint közeli, mégis gyönyörű célpont.

A Dachstein hegycsúcsai

Lehetőségek tárháza

A legtöbben csak télen utaznak Ausztriába a hívogató síparadicsomok miatt. Azonban Ausztria az év minden időszakára tartogat programlehetőségeket. Nyáron rengeteget lehet túrázni, hiszen az ország igen nagy részén az Alpok fekszik. De nem csak gyalog túrára van lehetőség. Biciklizhetünk is a jól kiépített bicikliutak egyikén. Ezenkívül az extrémebb sportok kedvelői raftingolhatnak, vagy via ferratazhatnak is.

Én évek óta járok Ausztriába nyáron. Idén az Ennsradweg egyik szakaszán bicikliztünk végig, illetve megnéztünk egy-két várost is gyönyörű hegyek közt az Enns folyó partján. Biciklizés közben szinte le sem vettem a szemem a festői tájról, hiszen az egész út csodás helyeken vezet. Legyen szó biciklizésről vagy túrázásról, mindenhol jól kiépített, egyszerűen követhető utak vannak, amik nem is túl forgalmasak.

Az Enns folyó

Szállások

A bicikliutak mentén kempingek és egyéb szállások találhatók, amik mind tiszták, rendezettek és gyönyörű helyeken találhatóak. Arra viszont figyelni kell, hogy nem csak a hotelt, apartmant stb. kell időben lefoglalni, hanem a kempingekben is érdemes egy- két nappal előre helyet foglalni, hiszen rengetegen választják a sátrazást vagy mennek lakóautóval.

 

A kempingre néző sziklák

Szerintem igen különleges hangulata van annak, amikor reggel kibújva a sátorból a fenti képen is látható panoráma fogad. Talán nem a legkomfortosabb sátorban hálózsákkal és matraccal aludni, de szerintem a hangulatért megéri.

Időjárás szempontjából a leginkább talán augusztusban érdemes menni, mivel akkor esik a legkevesebb csapadék, de az idő igencsak kiszámíthatatlan. Sokszor a semmiből bukkan elő egy egy olyan szürke felhő, ami elől jobb menekülni.

Lépcső a semmibe és hó nyáron?!

A fenti képen is látható az időjárás kiszámíthatatlansága. Hiszen július közepén hó van a hegyen… Na jó, ez nem teljesen igaz. A Dachstein tetején egy gleccser található, így a hegycsúcs mindig hóval fedett.

A Dachsteint – mely Stájerország legmagasabb hegycsúcsa és Ausztria egyik legkedveltebb kirándulási célpontja gyönyörű csipkés sziklái miatt – is csak ajánlani tudom. Gyönyörű hegycsúcs, meseszép kilátással és nem mellesleg még nyáron is lehet síelni. Kell ennél több? Van itt még jégbarlang óriási jégszobrokkal, függőhíd és a híres semmibe vezető lépcső is ezen a hegycsúcson található.

 

A függőhíd

A felvonó, ami 2700 m magasra visz fel.

A lépcső a semmibe

Mesebeli Hallstatt

Egy egy helyen érdemes több napot is maradni, hiszen rengeteg lehetőség van a biciklizésen, túrázáson kívül is. Meseszép városkák és túraútvonalak vannak, amikre megéri időt szánni.

A képen Hallstatt látható, mely turisták és fotósok egyik legkedveltebb helyszíne (nem véletlenül). A városka egy igazi kis ékszerdoboz a hegyek közt a tóparton. A tipikus osztrák házacskák között a macskaköves úton sétálni tökéletes kikapcsolódás egy egy hosszabb biciklizés vagy túra után.

Felvonóval, illetve sétálva is fel lehet menni a város mögött található hegyre, ahonnan gyönyörű a kilátás.

A smaragdzöld Grüner See

Ausztriában rengeteg tó is található a hegyek közt. Bár a Grüner See nem egészen esik útba az Ennsradweg mentén, mi a nyaralás során azt is megcsodáltuk és nem csalódtunk. A tónak, nevéből adódóan zöld színe van és nem meglepő módon csodaszép hegyek közt helyezkedik el.

Grüner See

Csak ajánlani tudom mind az Ennsradweget, mind pedig Ausztriát, ami festői tájakkal, meseszép városkákkal és rengeteg túra-, illetve bicikliúttal várja a nyaralni vágyókat.

Képek forrása: Merész Flóra