Kétmilliárd forinttal növelték a fesztiválok és zenei klubok támogatását

A fesztiválok és könnyűzenei klubok támogatására szánt eddigi 5,3 milliárd forintos keretet további 2 milliárd 120 millió forinttal növelte a magyar kormány – közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kormányinfón.

A szóvivő hosszasan fejtegette a támogatás elosztását, amely a következőképpen várható: egyenként 9 millió forintos támogatást kap 80 vidéki könnyűzenei klub, amiből azoknak egyenként tíz könnyűzenei eseményt kell, hogy megszerezzenek, egyértelműen a kormány egészségügyi előírásainak megfelelően. Így a vidéki kisebb kluboknak jutó 720 millió forintos támogatásból 800 esemény valósulhat meg.

A nagyobb klub és koncerthelyszínektől is egyenként tíz koncert az elvárás, de ezek erre a 9 millió forint helyett 30 milliós keretet kapnak. Így 200 nagyszabású koncertet kaphatunk az adófizetők 600 millió forintos hozzájárulásával.

Az előző két tétel mellett eltörpül a 100 millió forintos költségvetésű, határon túli zenei színpadokat támogató program. A környező országok magyar ajkú területein 11 klubbal számolt a Petőfi Irodalmi Múzeum, a projekt ezen részének lebonyolítója. Ezeknek a helyszíneknek is a kisebb, 9 milliós keret áll rendelkezésükre, amiből mindegyiknek 11 könnyűzenei koncertet kell lebonyolítani.

A Támogatási projekt fesztiválokra eső oldalát az Irodalmi múzeum helyett a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezi, az ő büdzséjük 700 millió forint, amit a fesztiválszervező cégek között osztanak majd szét.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Kiemelt kép: pixabay.com