Kijött a Dűne előzetese

Frank Herbert klasszikus sci-fi eposzát megfilmesíthetetlennek vélték, több rendezőnek is beletört a próbálkozásba a bicskája, elég csak Jodorovskyra vagy Ridley Scottra gondolni, míg végül 1984-ben David Lynch rendezésében bemutatásra került az azóta is megosztónak tartott Dűne. A bukás után nagyvásznon nem, de televíziós adaptációban újból kísérletet tettek a megfilmesítésre, sőt a regény folytatásai is elkészültek, A Dűne gyermekei címmel. Denis Villeneuve volt az, aki mintegy két évtizednyi kísérletezés után megkísérelte a lehetetlent.
Villeneuve maga is sci-fi-rajongó, s mind az Érkezéssel, mind a Szárnyas fejvadász folytatásával bebizonyította, hogy érti a műfajt, sőt, egyedi, kompromisszumot nem tűrő látásmódja igazán alkalmassá teszi arra, hogy ekkora fába vágja a fejszéjét.

A várakozás már a hír hallatán nagy volt, ám a hurrá-faktor a forgatási képek, illetve a szereposztás láttán némileg enyhült – főleg a Dűne-fanok részéről érkeztek kritikák. Meglátjuk, hogy a rendező víziója és szereplői hogy működnek nagyvásznon, Villeneuve kijelentése viszont, hogy a Csillagok háborújába oltott Trónok harcát képzel el, több mint ígéretes. E mellett a rendező meditatív-spirituális stílusa meg még inkább hozzáteheti a műhöz azt a pluszt, ami az eddigi adaptációkból hiányzott.
Most végre velünk együtt megtekinthetitek a Dűne első részének (az eredeti regény két nagyszabású moziban fog elkészülni) az előzetesét, amit egy óra alatt eddig közel 500 ezren láttak.
A várakozásunk az eddig látottak alapján igen nagy, az eposz Magyarországon 2020. december 17-én kerül bemutatásra. Csak győzzük addig kivárni.

VÁRAKOZÁS-FAKTOR: 10/10

Képek forrása: imdb.com