Kiosztották az idei Arany Málna-díjakat is

Mint ismert, az Arany Málna-díj afféle ellen Oscar szerepet tölt be a díjátadók során, melynek keretében megemlékeznek az adott filmes év legrosszabb teljesítményeiről. A díjat John J. B. Wilson újságíró, publicista alapította 1980-ban, a díjazottakra az Arany Málna Díj Alapítvány kuratóriumi tagsága szavazhat.

Az Arany Málna-díj odaítélését legalább olyan szakmai szkepticizmus fogadja, mint mára már az Oscarét, de tény, az elmúlt évtizedek során kellő publicitást, bár annál kisebb rivaldafényt élvez ez a csöppet sem megtisztelő elismerés. Tény, hogy vitatható, hogy mit tartanak a legrosszabb filmnek, rendezésnek, alakításnak stb., de ha a Málna-díj történetét megtekintjük, számos olyan produkció és alkotó szerepel benne, akik egyébként közönségkedvencnek számítanak, s ha szívünkre tesszük a kezünket, talán nem is díjaztuk volna őket a legrosszabb kategóriában. De nem is érdemes vitázni az ilyen díjátadókkal, hiszen tudjuk jól, sok esetben csak a szubjektivitás, illetve az ellenreklám is beszél a szavazókból, így az értékeltekre inkább érdekességként mintsem objektíve megítélt cinematológiai salakanyagként kell tekinteni – bár több díjazott teljesítményének megítélésével magunk is egyetértünk.

Mielőtt az idei díjazottakat ismertetjük, érdemes megtekintetünk, hogy 1980-2020 között, ki voltak az Arany Málna-díj nyertesei, ha másért nem, kuriózumként vagy pusztán abból a perverzitásból fakadóan, amelyet kritikai érzéknek hazudunk, de leginkább gúnyos kárörömként aposztrofálható.

A legrosszabb filmek között találhatók olyan mára már kulttá váló alkotások, mint a Rambo II, Howard, a kacsa, Ford Farlaine kalandjai, Hudson Hawk vagy a Felhők közül a nap, de okkal tartjuk a díj jogos birtokosának az Elemi ösztön 2-t, a Macskanőt, a Jack és Jill-t, továbbá a Szürke ötven árnyalatát.

A legrosszabb színész kategóriában négy díjával Sylvester Stallone vezet (Énekes izompacsirta, Rambo II és Rocky IV, Rambo III, Állj vagy lő a mamám), de emellett szinte minden alkotása miatt jelölésre került, összesen 15-ször. Őt Adam Sandler követi, aki 12 jelölésből 3-at díjra is váltott (Apafej, Jack és Jill, Apa ég!), a dobogó alsó fokán Kevin Costner áll, 7 jelölés és 3 díjjal (Robin Hood, a tolvajok fejedelme, Wyatt Earp, A jövő hírnöke).  Érdekesség, hogy Bruce Willis még egy díjat sem kapott és 2020-ig csak 4 jelölést kapott, pedig a jó öreg Hell-Boy (ez itt a reklám helye 😊) azért sokat megtett, hogy a karrierje és megítélése a Dugovics Tituszi pályán íveljen.

A legrosszabb színésznők listája is illusztris, megtalálható közöttük abszolút győztesként Madonna (6 jelölésből 5 díj), Bo Derek (3-ból 3) és Demi Moore (6-ból 2). Azon színésznők, akik alakításukkal már Oscart is nyertek, Sandra Bullockot és Halle Barryt kell kiemelni, akik példátlan önkritikáról és humorérzékről tettek tanúbizonyságot, amikor is személyesen vették át a díjat, s nem az értékelőket, hanem az alkotókat illették gúnyos megjegyzéssel köszönőbeszédükben.

A legrosszabb rendezők közül, két-két díjat Michael Bay (2010, 2015), John Derek (1985, 1991) és M. Night Shyamalan (2007, 2011) kapott, de a díjazottak között szerepel Kevin Costner, Steven Seagal (érdekesség, hogy színészként egyszer sem nyert díjat, és ezt igen nagy űrnek értékeljük az ő munkásságát illetően), Barry Sonnenfeld, Guy Ritchie.

Ezek után mindenféle kommentár nélkül nézzük meg az az idei jelölteket és a nyerteseket, valamint azokat, akiket mi díjaztunk volna.

Kiemelt kép forrása: goldderby.com